FRISS

Elrajtolt a magyar bringás körverseny, vasárnap lezárják a belvárost


Térképet is mutatunk, hogy követhető legyen, mikor és merre megy a mezőny.

Május 10-én Szentgotthárdról elrajtolt a 44. Tour de Hongrie, ami a következő napokban Zalaegerszeg–Keszthely, majd Kaposvár–Pécs és Martonvásár–Dobogókő etapokon keresztül május 14-én érkezik el a budapesti célhoz.

A 44. Magyar Körversenynek 29 nemzet 132 kerékpárosa vágott neki, a mezőnyben pedig a várakozásoknak megfelelően 15 magyar is található.  

Tour
Kép: tourdehongrie.hu

 

Elindult az egyetlen profi magyar csapat, az Epronex-Hungary Cycling Team és a magyar válogatott is, de ahogy a Telex emlékeztet, a Sofer-Savinie Duéban és a Novo Nordiskban is teker hazai bringás.

A szervezők elmondása szerint a verseny világszerte nézhető. A szakértők szerint soha nem látott erősségű mezőny teker a mostani magyar országúti kerékpárversenyen, itt van például a Tour de France-t és a Giro d’Italiát egyaránt megnyerő Egan Bernal, aki a május 9-i csapatbemutatón azt mondta, nagyszerű lenne, ha itt is nyerhetne.

Ahogy a versenyigazgatót, Szilasi Lászlót idézi szintén a Telex, a világ kerékpárrajongói nem feltétlenül az összetett eredményére lesznek kíváncsiak, hanem sokkal inkább arra, hogy mire mennek egymással a sprinterek.

Az idei Tour de Hongrie ugyanis a sztársprinterek versenye, itt versenyez Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step), Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), Caleb Ewan (Lotto-Dstny), Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) és Sam Bennett (Bora-Hansgrohe).

A fővárosba három év kihagyás után tér vissza a verseny (emlékezetes, tavaly a Giro d’Italia mezőnye rajtolt innen), és mivel Budapest 150 éves, ezért az utolsó szakaszon 150 kilométert tekernek egy 9,5 kilométer hosszú körpályán.

Mint a szervezők közölték, a május 14-iki budapesti záróetapon a Császár-Komjádi Uszoda előtt lesz a rajt és a cél is. Előbbi 11 órakor várható, utóbbi pedig 14:15 körül. A belvárosban lezárásokra kell számítani, amelyek a közösségi közlekedést is érintik.

(Kiemelt képünk forrása: Vanik Zoltán/Tourdehongrie.hu)