FRISS

Heves szóváltások voltak a Várban a lakók és a taxisok között


Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy a szabálytalankodó taxisokat akár fél évre is kivághatják a Budai Vár védett övezetéből.

A Budai Vár védett övezetében korlátozottan áll rendelkezésre parkolóhely. A rendelkezésre álló parkolóhelyek számát tovább csökkenti az építkezésekhez kapcsolódó közterület-használat, magyarázza az önkormányzat, így folyamatos problémát jelent a szabályos parkolás. Emiatt egyre nő a lakosság elégedetlensége, napi szinten érkeznek az ezekkel kapcsolatos panaszok.

Az utasokra vadászó taxik a korlátozott számú parkolóhelyeket is elfoglalják, és huzamosabb ideig használják fizetés nélkül. Az elmúlt időben többször előfordult emiatt, hogy a lakosok és a taxisok között konfliktusok, heves szóváltások alakultak ki.

„A Budai Vár védett övezetében – az utasok ki és beszállásának időtartamát meghaladóan – taxival várakozni

kizárólag a taxik számára kijelölt várakozóhelyeken (taxidrosztokon) lehet”

határozott a testület.

Nem mellesleg fontos a díszburkolattal ellátott területek védelme is, úgyhogy taxis mostantól csak külön engedéllyel hajthat be ilyen területre.. 

„A díszburkolattal borított, gyalogosforgalom számára kialakított területre gépkocsival vagy egyéb gépi erővel meghajtott járművel behajtani, valamint ott megállni kizárólag

a terület tulajdonosának előzetesen kiadott engedélye alapján lehet”

– rendelkezik a módosító. 

A legutóbbi testületi ülésen ezért megszavazták az első kerület képviselői azt a rendeletmódosítást, aminek értelmében akár fél évre is kitilthatják a Budai Vár védett övezetéből a szabálytalankodó taxisokat

Taxi
Kép: ÉnBudapestem/Aradi Péter

 

„Ezzel a döntéssel végre valódi eszköz került a Budavári Önkormányzat kezébe a szabálysértő taxisokkal szemben. Javaslatunk végleges formája a taxis szervezetekkel, az érintett fővárosi partnerekkel, valamint a lakossággal folytatott egyeztetések után körvonalazódott” – írta V. Naszályi Márta polgármester.

Nem ez az első szigorítás a Várban: ahogy korábban írtuk, a turistabuszok bejutását is megszigorították.