STÍLUS

Kék fényfestést kapott a Szabadság-szobor az autizmus világnapjának estéjére


Vasárnap estére új színben tündökölt a szobor a város felett az Együtt az Autistákért Alapítvány #éniskékvagyok kampányának szervezésében.

Az autizmus világnapja alkalmából kékre színezte az országot az Együtt az Autistákért Alapítvány, számos budapesti és vidéki nagyvárosi épület mellett az online tér is kékbe borult az alapítvány vasárnapi #éniskékvagyok kampánya keretében – írja az MTI.

Évről évre egyre többen csatlakoznak az autizmus színével a figyelemfelkeltő kezdeményezéshez, idén április 2-án számos épület, mint például a budapesti Müpa, az új MOL Campus, a Groupama Aréna, a győri városháza és a pécsi tévétorony is kékbe borult, sőt a Szabadság-szobor is új színt kapott.

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke a MOL Campusban megtartott sajtótájékoztatón elmondta: az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tizenhat éve nyilvánította április másodikát az autizmus világnapjává, így felhívva a figyelmet a Magyarországon társadalmi problémaként, sőt, tabuként kezelt spektrumzavarra. Az alapítvány pedig pont azért dolgozik, hogy minél szélesebb körhöz eljussanak, és beszéljenek a problémáról és az autizmus nehézségeiről – tette hozzá.

Gubcsó Balázs, az Együtt az Autistákért Alapítvány stratégiai és operatív vezetője ezek után bejelentette: útjára indult az alapítvány SütiKék elnevezésű, oktató és egyben adománygyűjtő kezdeményezése, amelynek célja az autista fiatalok támogatása mellett az autizmussal kapcsolatos tabuk ledöntése. A SütiKék egy vajas, belga csokoládés édesség, amelynek csomagolásán az autizmussal kapcsolatos hiedelmek láthatók, a valós állítást pedig a kibontást követően olvashatják el a vásárlók. A kezdeményezésből befolyt teljes összeggel fiatal autista tehetségeknek nyújtanak segítséget. Az alapítvány emellett idén már második alkalommal indította el AUTTALENT tehetséggondozó programját, amelynek célja, hogy autista fiatalokat segítsen-tette hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter)