STÍLUS

Elképesztő vertikális játszópark épül gyerekek rajzai alapján


A Bajza utcai Általános Iskola udvara mellett épül meg az a játszótér, ahol a gyerekek a lombkoronaszinten játszhatnak és tanulhatnak is egyszerre.

Hogyan tervezz játszóteret?

A tervek még 2020-ban készültek el, az elkészítésbe bevonták a tanárokat és a diákokat is, igaz, a karantén miatt online kérdőív és alkotói pályázat formájában. A tervezés előtti felmérés során két kategóriát különböztettek meg. Az iskolai vágyakat a gyerekek rajzai fejezték ki a legjobban (ezeket alaposan megnézve látható, hogy az elkészült tervek nem is állnak messze a gyerekek álmaitól). Az iskolai igények kategóriába pedig azok a kulcsszavak kerültek, amiket a pedagógusok emeltek ki a vertikális parkkal kapcsolatban. Ezek - nem meglepően - a zöld, játék, biztonság, közösségi tér köré csoportosulnak.

A tervek a Studio KRAFT műhelyéből kerültek ki, és már a kivitelezés költségei is biztosítva vannak, ahogy ezt Temesvári Szilvia, terézvárosi alpolgármester Facebook posztjában jelezte, hiszen 2022-ben Terézváros képviselőtestülete megszavazta a költségvetési forrást a játszóparkra. A kivitelezés 147m2 területen valósul majd meg, a pályázatot úgy írták ki, hogy a már itt található egyetlen fát nem bánthatják.

Az élmény

Az iskolaépület által L alakban közrefogott iskolaudvar mellé épül majd a játszópark, részben az üzemi épület tetejére, az udvar és az uszoda közé. A magasabban fekvő emeleteket lépcsőn lehet majd megközelíteni, ami egy játszótérnél nem kellemetlenség, hanem plusz kihívás, aminek a gyerekek csak örülni fognak. A függőleges kiterjedésnek nyilván vannak más “hasznos mellékhatásai” is, hiszen így lehet itt csúszda, mászófal és csőtelefon is, amivel a különböző szintek között tudnak majd beszélni. Jó idő esetén pedig lesz lehetőség kint is órákat tartani egy táblával és babzsákokkal is felszerelt szabadtéri, de fedett teremben. A  gyerekeket mindenhol hálókkal védik a leeséstől és az egész szerkezetet növényekkel futtatják be, a zöldítés jegyében.

A vertikális vagyis függőleges térkihasználásra legtöbbször a hely szűke miatt van szükség, és bár ritka az ilyen játszótér, azért van rá már példa, például a Bástya park is ilyen.

(Képek: Studió KRAFT)