STÍLUS

Időutazás lesz a következő téli Lumina fénypark tematikája – Budapest is felbukkan benne


Újra lesz Lumina Park a Palatinuson, és pár izgalmas részletet is megtudtunk a következő téli szezonról és arról, hogyan is kötődik majd a szülinapos Budapesthez.

Világkörüli mesés utazás, szörfözés a fényhullámok között, Nemo kapitány víz alatti birodalma, meseország labirintussal, várkastéllyal és hintóval… Ilyen volt a Palatinus fürdő kertjében az első budapesti Lumina Park, ami közel 4 hónapos nyitva tartása alatt több mint 200 ezer látogatót vonzott. Most pár izgalmas részletet arról is megtudtunk, mivel várnak majd minket 2023 októberében, az újranyitáskor. 

A Lumina Park a 2022-es nyitáskor. Fotó: Lumina Park/BGYH

Az első szezon

A Margitsziget szívében elterülő, télre lezárt Palatinus strand hatalmas területére költözött be 2022 októberében a Lengyelországban már népszerű, több nagyvárosban is megfordult Lumina Park. A 2022 október végétől 2023. március elejéig nyitva tartó fénypark már az első évében bekerült Budapest téli látványosságai közé a maga több mint 200 ezer vendégével. Ezzel messze túlszárnyalták az eredetileg kitűzött számokat, sőt a régió másik nagy, prágai parkjánál is többen voltak kíváncsiak a budapestire. A látogatók nagyobb hányada Budapestről, az agglomerációból és a város 100 km-es körzetből érkezett, de gyakori volt, hogy vidékről is buszos utakat szerveztek, célzottan a park meglátogatására. Akik közül sokan, látva a most díszletül szolgáló strandot, a nyári szezonban is biztos visszatérnek, kipróbálni, milyen, amikor az óriáscsúszda nem űrállomás, hanem a víz hömpölyög benne. 

Fotó: Lumina Park/BGYH

A 19 helyszínen közel 2 millió (energiatakarékos) LED ontotta a fényt, az egész park számára fenntartható módon a Palatinus Fürdő napelemei biztosították a működéshez szükséges energiát. Tavasszal pedig nyom nélkül elbontható volt az egész, visszaadva a terepet a szezonnal nyitó strandnak. 

A nyitva tartás alatt szervezőkkel együtt a BGYH több, mint 500 család, és ukrajnai menekültek ingyenes belépését is biztosította, ezt a ‘23-as szezonra is megtartják, hogy olyanok is eljuthassanak a parkba, akiknek nem lenne rá amúgy lehetősége.

Fotó: Lumina Park/BGYH

A Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. részéről Szűts Ildikó vezérigazgató külön kiemelte, hogy számukra az is fontos volt, hogy a park nem csak a fürdő bevételéhez járult hozzá, de több munkavállalót tudtak a téli szezonban is foglalkoztatni. 

Izgalmas tervek 2023-ra

A park előreláthatólag 2023. október 27-én nyit meg újra, és a fő tematika az időutazás lesz, emellett több látványosságával kiemelten kapcsolódni fog Budapest 150. születésnapjához is.

Ez azt jelenti, hogy a főváros több ikonikus jelképe is felbukkan, többek között a lánchídi oroszlánok, amik az egész 150-es évnek is a fő szimbólumai. Sőt, a nagymacskák a tervek szerint már a park nyitása előtt megjelennek a városban, érdemes lesz ősztől keresni őket.

Eredetileg nem volt a Lumina Park koncepció része egy ennyire lokális kiállítás megvalósítása, de látva a mostani évad sikerét, a helyspecifikus installációba megéri befektetni az ötletgazdák szerint, hiszen így egy még izgalmasabb és különlegesebb koncepcióval tudnak közösen előállni, amit a közönség talán még az előzőnél is jobban fog szeretni. 

Fotó: Lumina Park/BGYH

A BGYH pályázatot is tervez izgalmas nyereményekkel a múlt, jelen és jövő Budapestje tematikában: arra kíváncsiak, a legfiatalabbak hogyan képzelik el a jövő fővárosát.