KULTÚRA

Erő és törékenység – kiállítás hét női fotográfus analóg képeiből


Személyes boldogság, mentális jólét, betegség elleni küzdelem, várandósság, otthon - csak néhány téma hét női fotográfus alkotásaiból, amely március 9-ig tekinthető meg a Falk Miksa utcai House of Lucie galériában.

Az Analog Sparks nemzetközi analóg fotós verseny első kiállítása hét hazai, női fotográfus munkáját mutatja be. A girl’s film club című csoportos tárlat kiállítói: Kóti Réka, Krász Kira, Markó Luca, Rédling Hanna, Sutus Fanni, Száraz Katalin és Szombat Éva.

Bár a képek egységesen analóg módszerrel készültek, a technikák között így is van különbség, van alkotó, aki a dupla expozícióval játszik, mások a polaroid képek adta lehetőségekkel vagy a 3D nyomtatás innovatív technikáival kísérleteznek. 

Szombat Éva az íven túl című sorozata a személyes boldogság és a mentális jólét jelenségeit kutatja. Éva két könyvet jelentetett meg a témában: Happiness, Practitioners. 2021-ben az Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozatával elnyerte a Capa-nagydíjat.

Kóti Réka festményszerű, duplaexpozíciós képein keresztül arra törekszik hogy megértse az emberi elme működését, amint a különböző környezetekre, élményekre és találkozásokra reagál. A képek teret engednek a néző saját narratívájának. 

Sutus Fanni fotósorozata egy reményekkel és bizakodással telített reflektáció Anikó hosszadalmas, lassú várakozására az életében pár éve megjelent ismeretlen betegséggel való küzdelemben.

Markó Luca a Hosszú napok, rövid hetek című munkájában az anyaság kezdeti, kihívásokkal teli éveit mutatja be. Az itt látható képek a sorozat legújabb darabjai, a második várandósság időszakát járják körül.

Rédling Hanna képei a jelen bizonytalanságaival kapcsolatos létérzetre, illetve egyéni és kollektív nosztalgiák megértésére és definiálására fókuszálnak. 

Krász Kíra kollázsművész 2021-ben Brightonban szerzett diplomát fotográfia szakon. Idei, a fák életét bemutató sorozatáért Leica-díjat vehetett át. A kiállításon legfrissebb saját és talált képekből álló kollázsai láthatóak.

Száraz Kata a kiállított projekten azért kezdett el dolgozni, hogy kézzelfoghatóvá tegye az absztrakt fogalmat, amit otthonnak hívunk. A polaroidokról leválasztott emulzió lebegő anyagát használva reflektál az absztrakt, megfoghatatlan térre.

Fotó:  House of Lucie galéria

A kiállítás bejelentkezés útján március 9-ig megtekinthető a House of Lucie galériában.