FRISS

Ezért nem közlekedik hétvégente az M3-as metró


Már csak a Lehel és Nagyvárad téri metróállomások maradtak hátra az M3-as metró felújítási projektjéből, a tervek szerint ezt a két állomást május végén adnák vissza az utasforgalomnak. A munkálatok azonban ezzel még nem érnek véget, a tervek szerint a 20 megállóval rendelkező vonal felszíni munkálataival június végére végeznek.

Korábban az ÉnBudapestem is beszámolt róla, hogy átadták a felújított Nyugati pályaudvar és Arany János utcai metróállomásokat, ezzel ismét teljes vonalon közlekedik az M3-as metró hétköznap, két állomáson azonban egyelőre megállás nélkül halad tovább, illetve hétvégente továbbra is pótlóbusszal közlekedhetnek az utasok.

Lehel tér és Nagyvárad tér átadás

Nagyvárad tér felújításának februári állapota Fotó: Metró Felújítási Projekt Igazgatóság

 

Lapunk megkeresésére Radnay Tibor metró felújítási projektigazgató elárulta, a Lehel- és Nagyvárad tér fordító állomások - ahol a szerelvények az építkezés ideje alatt is közlekedtek - ezért azokat csak utoljára, 2022 májusában tudtak lezárni az utasforgalom elől - ezért nem tudták korábban elkezdeni a felújítási munkálatokat.

A projektigazgató azt is elárulta, terveik szerint két hónapot venne igénybe a fennmaradó munkálatok elvégzése, mely idő alatt többek között be kell fejezni a gépészeti, elektromos, valamint építészeti munkákat és javításokat.

Ezt követően - de még a május végi átadást megelőzően - minden olyan próbát le kell folytatni, ami ahhoz kell, hogy az állomások műszaki átadás-átvételi eljárása befejezhető legyen. Ehhez meg kell tartani az állomások integrált próbaüzemét, ami annyit jelent, hogy valamennyi rendszer együttes működését bizonyítani kell, melynek legalább 72 órán keresztül hibamentesen kell üzemelnie.

Miért áll le hétvégente a metró?

Radnay Tibor elmondta, hogy hétvégente a munkálatok és a használatbavételi engedélyhez szükséges rendszertesztelések miatt nem közlekedik a metró. Többek között tesztelik az új állomások hő- és füstelvezetési rendszereit, hatósági próbát tartanak, de lesz egy hétvége amikor az építkezés ideje alatt használt rádiós telefonhálózatot bontják el – ezért kivételesen az április 15-16-i hétvégén a teljes vonalon - azaz Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között - pótlóbusszal utazhatnak az arra közlekedők.

Fotó: Metró Felújítási Projekt Igazgatóság

 

Felszíni munkálatok

A Nagyvárad-, valamint Lehel téri metróállomások május végére tervezett átadásával azonban még nincs vége a projektnek, a felszíni munkálatokat ugyanis csak ezt követően tudják elkezdeni.

A tervek szerint június 29-ig számolnák fel az ideiglenes buszmegállókat, valamint vinnék el a munkálatok során használt eszközöket és konténereket.