FRISS

Óriási széllökések és viharkárok Budapesten


Volt, ahol megbontotta egy uszoda tetejét a viharos szél. A legtöbb kárt Budapesten okozta a helyenként több mint száz km/h-s vihar.

A viharos erejű szél miatt folyamatosan dolgoznak a tűzoltók az egész országban: leginkább Budapesten és Pest vármegyében akad dolguk – tudatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Úttestekre, vasúti sínekre, lakóépületekre dőlt fák, elszakadt elektromos vezetékek, távközlési kábelek miatt riasztották őket.

Budapesten a délelőtti órákban a X. kerületi Keresztúri úton leszakadt egy villanyoszlopra rögzített közlekedési tábla, a VIII. kerületi Vajdahunyad utcában egy autóra dőlt a kerítés, a II. kerületi Máriaremetei úton egy uszoda tetejét bontotta meg a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint markáns hidegfront vonul át az országon. Az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. A legerősebb lökések jellemzően 70-90 km/óra körül várhatók. A Dunántúli-középhegységben, Balatonnál, Dunazug-hegyvidéken, a Börzsöny, Mátra magasabban fekvő részein, illetve néhol a Dél-Alföldön a déli órákig helyenként 90-100 km/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet – írja a met.hu. Estére várhatóan csillapodik a szél.

Budapestre másodfokú, vagyis narancs riasztást adtak ki, ez lényegében olyan veszélyt hordozó időjárási jelenségre figyelmeztet, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat Facebook-oldalán jelezte, hogy a János-hegyen 114,1 km/órás, a Kab-hegyen 110,2 km/órás széllökéseket mértek.

(Kiemelt képünk illusztráció / Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook)