KULTÚRA

A nyitottságot és a 150 éves Budapestet ünnepli idén a Tavaszi Fesztivál


Idén az elfogadás és a nyitottság élményét ígéri a főváros egyik legnagyobb múltú kulturális rendezvénysorozata, a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Április 20-a és május 2-a között 30 helyszínen, több, mint 50, műfajokon átívelő összművészeti programmal és jubileumi élménnyel vár mindenkit a 150 éves fővárost ünneplő fesztivál. Évfordulók, világnapok, ikonikus művészek, közösségi élmények a palettán, két héten át.

Zene, színház, irodalom, kiállítás, családi és közösségi események: a Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város eleven és aktuálisan jellemző arcát.

Különleges és kerek jubileumok mentén építkezik idén a fesztivál: 10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született, Budapest pedig 150 éves! A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában mind az idei rendezvénysorozat részét képezik, de május elsején Szerb Antal születésnapjáról és a munka ünnepéről is megemlékezünk.

– mondta el Faix Csaba, a fesztivált szervező Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

Együtt a város – 150 éve

A kerek fővárosi születésnap kapcsán olyan évfordulós üzeneteket és kiemelt jellegzetességeket is bemutatnak, mint például a Budapest makett, mely most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba (a 200 éves Budapestre!)

BINÁLÉ - QUEERING DEMOCRACY: A kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Ennek a három különleges programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk villantják fel az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait. Interaktív eszközök segítségével, elmúlt korok városképébe vagy régi térképekre helyezkedve járhatjuk be a régi fővárost.

A Budapest Nagyregény közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel civilek és 23 kortárs író bevonásával a főváros másfél évszázados történetét. A program nyitórendezvénye helytörténeti elemekkel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével valósul meg a Tavaszi Fesztiválon.

Fotó: Erdélyi Gábor

 

Tabuk feszegetése és elfogadás – barangolás a programok között

A Trojka Színházi Társulás színészei a másság, a szexualitás, a tabuk és önmagunk felvállalásának témáit járják körül őszinteséggel és humorral fűszerezve. A SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása zenés színpadi show-műsor ismert popslágerekkel, izgalmas színészi játékkal, zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokkal, bátor és egyedi jelmezekkel jelenik meg Gryllus Dorka rendezésében, de egy izgalmas pop-up divatbemutatóval, költészeti esttel és fotókiállítással is gazdagítják a fesztivál programkínálatát.

Nem vagy egyedül – Kiss Tibi képzőművész, a Quimby és az Aranyakkord zenész-dalszövegírójának régi és új alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában nyíló kiállítás. A megnyitón kerekasztal-beszélgetést rendeznek a zenészek és a szakmabeliek mentális egészségéről, a mentálhigiéné fontosságáról.

Körbejárás címmel rendhagyó előadó-művészeti élménnyel készülnek a Jurányi Ház alkotói: nem mindennapi, határfeszegető, formabontó jeleneteket láthatunk, melyeket a mélyszegénység, fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek. Ötször 20 percben, 23 független alkotó gondolatai és érzései elevenedjenek meg.

Erős keretet adnak a fesztiválnak a nyitó- és záró programok; az első hétvégén a 40 éves Katona József Színház több bemutatója is látható: a Sufniban Wolfram Lotz, korunk egyik legjelentősebb német színházi szerzőjének A politikusok című művét Dohy Balázs rendezésében láthatjuk, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában.

Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertje a Budapest Sound Collective előadásában kiváló spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével. A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban ad nagyzenekari koncertet.

A jazz rajongók nagy örömére idén is szerepel a Jazzfest Budapest a repertoárban, a Madách tér pedig ebben az évben is szabadtéri tánckavalkáddá alakul, hiszen a tánc világnapján újra kipróbálhatja magát minden amatőr és profi táncos a Tavaszi TáncTéren.

A 80-as évek underground kultúráját ismerhetjük meg vagy élhetjük át újra a Lumen Kávézó, a 20 éves Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjain. Szent Szerb Antal legendája, zenés-irodalmi előadás – Prieger Zsolt hív közös utazásra minden érdeklődőt és rajongót Szerb Antal univerzumába a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába. Akusztikus és vetített képek, városok, történetek és szerelmek peregnek le szemünk előtt.

Sapporotól Budapestig - Kana Furukawa zongorakoncertje az Óbudai Társaskörben. A japán Szapporói Kitara Koncertterem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együttműködésben szervezett szemináriumának tavalyi legtehetségesebb hallgatója, Kana Furukawa zongoraművész Bach, Schumann, Beethoven és Liszt remekműveit játssza.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai között most is mindenki találhat kedvére valót, a fesztivál Facebook-eseményében pedig folyamatosan lehet tájékozódni az aktuális történésekről. Vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogatható programok.