KULTÚRA

Egy-két héten belül fizetésképtelenné válhat az Újszínház


Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a kormány nem utalta el a színháznak járó pénzt. Dörner György igazgató komolytalannak nevezte Kiss kijelentését.

„Február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni sem a számláit, sem a béreket, mivel a kormány továbbra sem utalta át azt a pénzt, amit a színház számára biztosítania kellene” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésen. Hozzátette: az utóbbi hetekben több fórumon is jelezték a kormány felé a problémát.

A főváros és a kormány 2020-ban kötött egy 2024-ig érvényes megállapodást, amelynek értelmében a közös fenntartású színházak működési finanszírozását a kormány biztosítja. Ilyen közös fenntartású színház többek között a Madách Színház, az Újszínház és a József Attila Színház is.

A Telex információi szerint

a pénz nem érkezett meg egyik közös fenntartású színházhoz sem, azonban az Újszínházzal ellentétben ezek a társulatok a tartalékaikból és a bevételeikből egyelőre működőképesek tudnak maradni.

„Az előadások törléséről az igazgató dönt” – tette hozzá Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A Magyar Nemzet megkereste Dörner Györgyöt, az Újszínház igazgatóját, aki komolytalannak nevezte Kiss kijelentését.

(Kiemelt kép: Foursquare)