FRISS

Faápolási munkákat kezdenek a Nagymező utcában, de három beteg fát ki kell vágni


Az utca fáira régóta vár már az ápolási munka, a három kivágandó növény pedig olyan állapotban van, hogy mostanra már több kárt okoznak, mint hasznot.

A fakivágás kérdése mindig forró téma egy kerület életében, ám a Nagymező utca esetében úgy tűnt, annyira nem hatotta meg a lakosságot a dolog, amit minden bizonnyal a helyzet indokoltsága generált. Ennek ellenére a Főkert és a VI. kerületi önkormányzat lakossági sétát hirdetett meg a Budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom mellé.

A fórumon, amelyen csupán pár lakos vett részt, a Főkert munkatársai elmondták, hogy a Nagymező utca fáira régóta vár már az ápolási munka, három darab pedig olyan állapotban van, hogy mostanra már több kárt okoznak, mint hasznot. Ennek oka az, hogy az utca felett futó trolivezetékek miatti csonkolások következtében a fák korhadni kezdtek, és így mára több széndioxidot termelnek, mint amennyit megkötnek. Ráadásul az elhelyezkedésük is problémássá vált, ezért a Főkert és a kerület a kivágásuk mellett döntött.

A kivágást persze ültetéssel fogják kompenzálni, azonban arról még nem döntöttek, hogy pontosan milyen korú fákkal fogják ezt megtenni. Az utca összes fáján lombmetszést, illetve egyéb korrekciókat végeznek. A január 28-29-re tervezett munkát rossz idő esetén február 4-5-re halasztják.

(Képek: Merész Márton / Énbudapestem)