FRISS

Táblák figyelmeztetnek az alacsony várfalra a Budai Várban


Az évtizedek óta zajló balesetsorozatban több kutya is meghalt, miután átugrotta a Budai Várban lévő vársétány alacsony falát, és a mélybe zuhant.

Az I. kerületi kutyás munkacsoportok javaslatára új, figyelemfelhívó táblákat helyezett ki a Budavári Önkormányzat az Anjou sétányon és a Tóth Árpád sétányon 12 helyre.

A magyar és angol nyelvű táblák, írja az önkormányzat, tájékoztatják a sétányra látogatókat, hogy a várfal több helyen alacsony, így a kutyák arra felugorva könnyen leeshetnek, ezért a kutyatartóknak sétálás során a póráz használata javasolt.

Az évtizedek óta zajló balesetsorozatban több kutya is meghalt,

miután átugrotta a Budai Várban lévő vársétány alacsony falát, és a mélybe zuhant.

A helyzet a 2020-as évekre olyan súlyossá vált, hogy budavári sétány halálos kutyaugrásainak már külön internetes és közösségi oldala is lett.

Az esetekkel kapcsolatban 2020. július 17-én, a Budavári Önkormányzat kutyás kerekasztal egyeztetésen már egy felszólaló kezdeményezte a figyelmeztető táblák igényét.

Ahogy a varibalesetek.com írja, 2020 novemberében az I. kerületi kutyás csoport sorban felkeresett tízegynéhány állatorvosi rendelőt. A megkérdezettek közül – egy kivételével – mindegyik arról számolt be, hogy többször (átlagban 4-5-ször) láttak el várból kizuhant kutyákat az utóbbi években.

Az egyik állatorvos viszont arról számolt be, hogy 1996-1998 között

havi szinten 3-4, a budai Vár faláról leesett, kórelőzménnyel rendelkező kutya került be a sebészetre.

A Budavári kutyás balesetek Facebook-oldal, amire az önkormányzat is utalhatott, amikor a kutyás munkacsoportokról írt, kitörő örömmel fogadta a táblák kikerülését.

Ma reggel már ezekkel a táblákkal fogadott a Tóth Árpád sétány. Magyarul és angolul is ki van téve. A bejáratoknál egyoldalasak, többi helyen kétoldalasak a táblák” – kezdték a posztot.

Az oldal tanúsága szerint a tényleges egyeztetések 2022 nyara óta folytak. Az első hírek szerint a táblákat 2022 október közepére várták, ebből lett 2022 január közepe.