FRISS

Ideiglenes közösségi kert lesz a hírhedt Böszörményi úti ingatlanok helyén


A Hegyvidéki Önkormányzat szerint a háború miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre tekintettel elhalasztják az irodaházak építését.

A környékbeliek kérésére az alpolgármester, Fonti Krisztina személyesen terjesztette a képviselő-testület elé a közösségi kert kialakításával kapcsolatos – a képviselők által egyöntetűen támogatott – javaslatot. 

Az alpolgármester is hangsúlyozta, hogy

a kert nem az örökkévalóságnak készül,

hiszen addig működhet csak, amíg újra be nem indul a beruházás építése. Ugyanakkor már most keresik azt a helyet, ahol a későbbiekben folytatni lehet a programot, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A leendő közösségi kert szakmai vezetője, Rosta Gábor arról beszélt, hogy mintegy 1500 négyzetméternyi területen 30-40 magaságyást tudnak kialakítani, méretük egyenként nagyjából nyolc négyzetméter lesz. Az egyénileg gondozott ágyások mellett lesznek közösen ápolt részek is, ilyen például a tervezett fűszerkert, valamint a közösségi tér padokkal, tűzrakóhellyel.

A közösségi kert kiépítését maga az önkormányzat finanszírozza, a fenntartás költségeihez viszont hozzá kell járulniuk a tagoknak is. A közösség maga dönt majd az éves ágyásbérleti díj összegéről, amiből például magokat, szerszámokat lehet vásárolni, illetve fizetni tudják a locsoláshoz használt víz díját.

A szakmai vezető szerint egy közösségi kertben

10 százalék a kertészkedés és 90 százalék a közösségi élet, azaz a tagok számára sokkal többet nyújt annál, minthogy zöldséget, gyümölcsöt tudnak termelni maguknak.

Persze ez sem elhanyagolható szempont – nyáron, egy hét alatt garantáltan összejön egy nagy kosárnyi termés –, de ennél is fontosabb, hogy a szomszédsági közösséget fejleszti.

A XII. kerületi önkormányzat 2020-ban döntött a három, egykori arcát a Rákosi-érában elnyert épület lebontásáról – bár mindez csak 2021. szeptember 29-én vált hivatalossá –, hogy helyükön egy tömbrehabilitáció keretin belül lakásokat, irodákat és üzleteket építsen. Ahogy a 24.hu írta, a kerület saját beruházásban – egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú projektcég, a BBSZ 2022 Ingatlan Kft. közbeiktatásával – 120 otthont, 521 négyzetméter orvosi rendelőt, közel 1000 négyzetméternyi üzlethelyiséget, valamint 299 férőhelyes, a Szoboszlai és a Beethoven utcák felől megközelíthető mélygarázst képzel el a területre.

A projekt több alkalommal is szerepelt a médiában: egyszer azért, mert az épületek a letisztultságukkal és az egyszerűségükkel egyáltalán nem számítottak rossz konstrukcióknak – ahogy a 24.hu is fogalmazott. A korszak egyéb példáit Európa más országaiban – sőt olykor Magyarországon is – megmentik az utókornak. 

Aztán másszor azért, mert

a közbeiktatott projektcég működése átláthatatlan.

Harmadrészt pedig azért, mert május 16-án több autó megrongálódott, amikor leomlott két emelet az akkor már bontás alatt álló Böszörményi úti házból. 

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere 2022 szeptemberének végén jelentette be, hogy leállítják a projektet. „A fennálló viharos gazdasági helyzetre tekintettel most a testület úgy döntött, hogy lehúzzuk a vitorlákat, és megállunk a fejlesztéssel” – jelentette ki az Indexnek adott interjújában. Pokorni több bizonytalanságra okot adó dolgot is mondott: az elszabaduló építőanyagárak mellett felhozta például az önkormányzat pénzügyi mutatóinak megváltozását is.