A fővárosi piacokon és vásárcsarnokokban mindent beszerezhetünk, ami szükséges lehet a húsvéti időszakban, hiszen a piacok még nagyszombaton is nyitva lesznek, ráadásul a nagyvárosi vásárlásnak ez az egyik legfenntarthatóbb módja.
Mik a hagyományos húsvéti ételek?
A Budapest Vásárcsarnokai Kft. piacai, vásárcsarnokai, üzletközpontjai teljes erőbedobással készülnek a húsvéti ünnepekre, épp úgy, ahogy ezt karácsonykor is láthattuk. A húsvéti előkészületek részeként bárányhús fogyasztást ösztönző kampány indult, felélesztve a régi magyar húsvéti hagyományt. A sonkát, a tojást, a halat, a kalácsot az olcsóbb termékektől a közepes árszinten át a prémium kategóriáig, mindent beszerezhetünk a társaság által üzemeltetett hat vásárcsarnokban, hat üzletközpontban és egy piacon.
A böjti időszakra és a zöldcsütörtökre (nagycsütörtök) való előkészületeket széles választékú, friss zöld és primőr áruk kínálatával, többek között salátákkal, retekfélékkel, sóskával, spenóttal segítik a piacok. A húsvéti asztalra szánt sonkából is bőséges a kínálat, elkészítési mód, termékfajta és ár vonatkozásában is: hazai, hagyományos parasztsonka, gyorsérlelésű termék, különféle, tájegységenként más-más füstölt csülök, comb, tarja, karaj, a manapság divatos szívsonka, vagy éppen olasz különlegesség is elérhető. Tojást, hozzá a hónapos piros és sörretket, fejessalátát, jégsalátát, friss és készen kapható tormát, újhagymát, paradicsomot, paprikát is kínálnak.
Miért hova érdemes menni?
A Vámház körúti Nagycsarnokban a hagyományos füstölésű szívsonka 3900 forinttól 6990 forintig, a Rákóczi téri és a Kórház utcai vásárcsarnokban hasonló árakkal találkozunk (3900-6000 forintig). A Fehérvári úti vásárcsarnokba a őstermelőktől származó, prémium termékekért érdemes ellátogatni: találhatunk itt például 24 hónapig érlelt és szarvasgomba pehellyel megszórt pármai sonkát is. A Bosnyák téren bükkfával füstölt szívsonkát 4500 forintért vagy hagyományos füstölésű parasztsonkát is kaphatunk 4900 forintért. Hagyományos tojás már 86 forintért (és L-es méretben) is elérhető, de akár olyan különlegességet is választhatunk a húsvéti asztalra, mint a füstölt-főtt fürjtojás fűszeres olajban, amelyet szintén a Bosnyák téri piacon lehet beszerezni.

A húsvét elengedhetetlen tartozéka a kalács: édes vagy sós fonott kalácsot 800 és 1000 forint között is vásárolhatunk, de találunk különlegesebb gyümölcsös kalácsokat is 900 forinttól. A vásárcsarnokokban a friss zöldség garantált, így már a nagycsütörtök előtt is érdemes kilátogatni valamelyik helyszínre. A hónapos retket 250-590 forint között, a fehér sörretek csomagját 500-790 forint között árulják. Újhagymát 250-580 forint között találhatunk, egy csokor medvehagyma 4-500 forint, fejes salátát már 398 forinttól vásárolhatunk, a jégsaláta darabja 980 forint körül alakul.
A vásárcsarnokok vendéglátóegységei Az Ízek Utcája – Húsvét, helyi vendéglátás, gasztronómia a vásárcsarnokokban program részeként széles húsvéti ételkínálattal és akciókkal várják a vásárlókat.
Az élelmiszerek mellett dekorációt is találunk: a barka a legnépszerűbb húsvéti dísz, de ezen kívül vehetünk még nárciszt, tulipánt és jácintot is. A legkisebbek kedvence, a csokitojás és a csokinyúl is megtalálható a legtöbb helyen.
Végül, de nem utolsósorban nem csak a húsvéthoz kapcsolódóan várja vásárlóit az Ecseri úton a Használtcikk piac is, amely minden szombaton, így nagyszombaton is nyitva tart.
Az ünnepi nyitvatartás a vásárlók igényeihez igazodik: minden vásárcsarnok nyitva tart nagycsütörtökön, április 17-én és nagyszombaton április 19-én a szokásos nyitvatartási rend szerint. Fontos megjegyezni, hogy nagypénteken, április 18-án minden fővárosi piac és vásárcsarnok zárva lesz, kivéve a Fehérvári úti Vásárcsarnok Virágpiacát, amely nagypénteken is várja a vásárlókat reggel 7 és délután 2 között. A húsvét mindenki számára az ünnepé: húsvétvasárnap és húsvéthétfőn minden, fővárosi működtetésben üzemelő fővárosi vásárcsarnok, piac, üzletközpont zárva tart. Április 22-én keddtől pedig ismét a megszokott rend szerint várják minden piacon a vásárlókat.