FRISS

Itt van az őszi faültetések ideje, több ezernyi fával zöldül tovább a főváros


A főváros több mint 1000 fát ültet több tucatnyi belvárosi fasorban és parkban, és 7000-nél is többet két budapesti erdőben. Megszépül az Üllői út és a Tóth Árpád sétány is.

Miért ősszel vannak a nagyszabású kiültetések?

A faültetések hagyományos időszakai a tavaszi rügyfakadás előtti pár hét mellett az őszi lombhullás és az első fagyok közti napok. Az őszi-téli csapadék beiszapolja a gyökérzetet, így a fának bőven van ideje a hideg téli hónapok és a talaj lehűlése, illetve a fagyok beállta előtt kialakítani a gyökérzetét. A tél folyamán meggyökeresedett fa tavasszal megújult erővel növekedhet.BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziója is az őszi időszakra tervezi a nagyobb volumenű faápolási és -rekonstrukciós munkáit.

Üllői út, XIV. kerület, Tóth Árpád sétány, Carl Lutz rakpart

  • A tavasszal megkezdett munkálatokat fejezik most be, ezzel tovább fiatalodik az Üllői úti fasor. Ahogy korábban írtuk, a FŐKERT szakemberei egyesével felmérték a fák állapotát, és a menthetetlen egyedeket, amelyeknek az állapota balesetveszéllyel is fenyegetett, el kellett távolítaniuk a fasorból. Ezeknek pótlását és kiegészítését – több fát ültetnek vissza, mint amennyit ki kellett vágni – az év két ültetési időszakában tették és teszik meg. A tavasziban 360 új egyeddel bővült az út melletti zöld, most pedig a fennmaradó szakasznak is nekilátnak a VIII., IX. és X. kerületi részeken. A fasori fák teljeskörű ápolását, gallyazást, a balesetveszélyes fák kivágását és a pótlásokat is elvégzik, de a korábban megüresedett fahelyekre is figyelnek – az őszi ültetés során további 60 új fával lesz zöldebb az Üllői út. A közösségi költségvetés idei szavazása során 2898 javaslat érkezett a helyi kis ötletek kategóriában az Üllői út zöldítésére. Mivel itt különösen nagy a gyalogosforgalom, a zöldebb és barátságosabb környezet rendkívül fontos a rendszeresen itt közlekedőknek és a környéken élőknek.
  • A XIV. kerületben a Nagy Lajos király útján és a Fogarasi úton is végeztek ápolási és fakivágási munkálatokat, most ősszel a faápolás folytatódik, és még szintén ebben az időszakban ide is 60-60 új facsemetét ültetnek, a fajokat a zöld sávok adottságaihoz igazítva választják ki.
  • Sokszor nem a mennyiség számít, hanem például az esztétikum és a helyszín attraktív ereje. Minden tavasszal hazai és külföldi turisták egyik kedvelt célállomása a Budai Várnegyed gerincén elnyúló Tóth Árpád sétány és annak fantasztikus látványt nyújtó, rózsaszín díszcseresznye fasora. A házakhoz közelebb vadgesztenyéket találni, de a tömegek a korzó 2009-es felújítása után telepített, 60 darab díszfa (prunus serrulata 'Kanzan') miatt hagyják ott a Halászbástyáról élvezhető kilátást. A látvány pompás és csak pár napig tart a tavaszi virágzás során, így ősszel itt is el lehet végezni a faápolási és fapótlási munkálatokat. Itt a FŐKERT munkatársai hamarosan 3 darab díszcseresznyével egészítik ki a jelenleg hiányos fasort.
    2024.
    Kép: Merész Márton/Énbudapestem

     

  • Jövő tavasszal, ha a Margitsziget keleti oldaláról Pest felé nézünk, zöldellő facsemetékben reménykedhetünk a túlparton, hiszen a FŐKERT az itt található parkokban, pontosabban a Carl Lutz rakparton és Moszkva sétányon is ültet, előbbin 50, utóbbin 12 fával leszünk gazdagabbak.

 

Az erdőkben tovább folyik az őshonos vegetáció visszatelepítése

Tovább zöldülnek a FŐKERT kezelésében álló erdők is:

  • A IV. kerületi, 31 hektáros Farkaserdő 2024. január 1. óta természetvédelmi oltalom alatt áll. Ez az egyik legnagyobb és legváltozatosabb élőhely Budapesten, ahol számos ritka állat- és növényfajjal is találkozhatunk. Az erdő közepén található árokban húzódik egy nádas téli sással, ahol nyáron a védett nádi tücsökmadár énekét is lehet hallani, de itt fészkel a fokozottan védett törpegém, valamint Budapesten csak itt látható a védett nádi boglárka is. Az erdős területen a fokozottan védett füleskuvikon kívül az erdei fülesbagoly is költ, és a legnagyobb testű hazai harkály, a fekete harkály is megfigyelhető. Nappali lepkeállományában számos védett fajt is találhatunk, ilyenek többek között a kardoslepke, a fecskefarkú lepke, a kis színjátszólepke és a c-betűs lepke (igen, van ilyen), de – a vizes élőhely miatt – jelen van itt a szintén védett dunai tarajosgőte, a zöld levelibéka, a vöröshasú unka és a vízisikló. Nem meglepő tehát, hogy itt folytatják a telepített akácos cseréjét az őshonos vegetáció fajaira. Közel 7000 erdészeti facsemetét fognak itt elültetni, leginkább kocsányos tölgyet (Quercus robur), és néhány mezei juhart (Acer campestre) és vénic szilt (Ulmus laevis).  
  • A Merzse-erdőben, a 2023-as fabővítés után, a Farkas-erdőhöz hasonlóan, szintén folyamatban van az idegen fajok cseréje, itt körülbelül 500 őshonos facsemete ültetését tervezik

A friss ültetések hamarosan megjelennek majd a BP Fatárban is.