KULTÚRA

Több mint 46 hektárral bővült a főváros helyi védettséget élvező zöldterületeinek nagysága


Ezen belül a Farkas-erdő 31 hektáros területével az egyik legnagyobb és legváltozatosabb élőhely komplexum Budapesten, ahol számos ritka állat- és növényfajjal is találkozhatunk.

Január elsejétől újabb három értékes terület került természetvédelmi oltalom alá Budapesten! A hatszögletű, nagy kócsaggal – a magyar természetvédelem címermadarával – díszített tábla a Fővárosi Közgyűlés decemberi döntése alapján a IV. kerületi Farkas-erdőre, a II. kerületi Szépvölgyi-erdőre, valamint egy II. kerületi telekre kerülhetett ki az év elején. Ezzel most összesen 46 hektárral bővülnek a helyi jelentőségű védett területeink, ebből a legnagyobb a 31 hektáros Farkas-erdő.

A Farkas-erdő védett élővilága

A fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő erdőtömb két különálló részből áll, amelyek a Megyeri út közelében fekszenek. Ezeket a Homoktövis utca választja el egymástól. Előbbieket vizes élőhelyekre jellemző puhafás ligeterdő állományok és telepített akácosok jellemzik, míg utóbbi főként kocsányos tölgyekből áll. Az erdő közepén található árokban húzódik egy nádas téli sással, ahol nyáron a védett nádi tücsökmadár énekét is lehet hallani, de itt fészkel a fokozottan védett törpegém, valamint Budapesten csak itt látható a védett nádi boglárka is.

-
Az őszi-téli időszakban a fenyőpinty (Fringilla montifringilla) is gyakori vendég Kép: Főkert

 

Az erdős területen a fokozottan védett vonuló füleskuvikon kívül az erdei fülesbagoly is költ, és a legnagyobb testű hazai harkály, a fekete harkály is megfigyelhető. Állatvilága azonban még ennél is gazdagabb. Nappali lepkeállományában számos védett fajt is találhatunk, ilyenek többek között a kardoslepke, a fecskefarkú lepke, a kis színjátszólepke és a c-betűs lepke (igen, van ilyen), de – a vizes élőhely miatt – jelen van itt a szintén védett dunai tarajosgőte, a zöld levelibéka, a vöröshasú unka és a vízisikló.

A madarakat egyébként a helyi óvodás csoportok is előszeretettel látogatják és etetik, de az erdő minden, békés szándékkal érkező kiránduló számára megközelíthető a 30-as, 122E, 126-os, 126A, 230-as és 296-os autóbuszokkal.

Kiemelt kép: A Farkas-erdő területén a fokozottan védett füleskuvik (Otus scops) is költ;  Főkert