STÍLUS

360 új facsemetét kapott az Üllői út – öntözőzsák is óvja őket a hirtelen meleg miatt


A FŐKERT munkatársai összesen 1100 öntözőzsákkal segítik nem csak a frissen ültetett fákat. Az Üllői mellett a Rottenbiller utca, a Fehérvári és a Németvölgyi út is kapott csemetéket – azokhoz is járt az „ivókulacs”.

Befejeződtek a fasorrekonstrukciós munkák, a pesti oldalon az Üllői út, a budai oldalon pedig a Fehérvári út és a Hegyalja út fasora kapott alapos vérfrissítést idén tavasszal. A FŐKERT faápolói az előzetes szakmai felmérés során mindhárom helyszínen számos kiöregedett, rossz egészségi állapotú fát találtak, amelyek balesetveszéllyel fenyegettek, ezért a fasorokban előre tervezett, nagymértékű megújításra volt szükség.

Mára pedig már szisztematikusan leápolták a fákat, vagy ha a szakmai indokok alapján más lehetőség nem volt, kivágták a rossz állapotú egyedeket, a visszapótlással azonban meg kellett várni az ültetési időszakot. 

FŐKERT
Kép: FŐKERT

Gömb, oszlop, cseplesz

A legnagyobb munkát az Üllői út jelentette, itt több mint 360 friss facsemetét ültettek vissza – közel 50 darabbal többet, mint amennyit eltávolítottak.

Ahol volt erre lehetőség, ott igyekeztek az Üllői úton korábban jellemző gömbakácokat (Robinia pseudoacacia ’Globosa’) ökológiailag értékesebb és dekoratívabb fákra cserélni, például oszlopos gyertyánra (Carpinus betulus ’Fastigiata’) vagy gömbnövekedésű csepleszmeggyre (Prunus fruticosa ’Globosa’).

FŐKERT
Kép: FŐKERT

Zsákos vízutánpótlás

A FŐKERT már több éve alkalmazza azt a nagyon hatékony módszert, amellyel képesek megvédeni a frissen ültetett, fiatal fákat a kiszáradástól: az öntözőzsákokat. Ez azért fontos, mert a fiatal csemeték az első öt évben még különleges odafigyelést, elsősorban öntözést igényelnek.

Olyan 75 literes zsákokról van szó, amelyeket a fák törzse köré cipzároznak, a talajjal érintkező alsó, vízáteresztő részen keresztül pedig folyamatosan szivárog a fák gyökereihez az éltető folyadék. Ezzel a víztakarékos módszerrel minimális a párolgási veszteség, a víz eljut a fa mélyebben fekvő gyökereihez is, és még a locsolással töltött időt is megspórolják – elég csak 5-7 naponta újratölteni a zsákokat.

Az elmúlt napokban több mint 1100 öntözőzsákot helyeztek ki a FŐKERT munkatársai a fővárosban. A legtöbb az Üllői útra került, hiszen itt a fasorrekonstrukciós munkálatok során elültetett 360 facsemete mindegyikéhez került belőle. A tavaly tavasszal elültetett Hungária körúti szilfák is kaptak zsákokat, valamint többek között a Rottenbiller utcában, a Fehérvári úton – itt több mint 40 pagodafát (Styphnolobium japonicum ’Regent’) pótoltak, és a Németvölgyi úton is találkozhattok ezzel a praktikus eszközzel, ahova pedig a városi körülményeket jól tűrő mezei juhar fajták (Acer campestre) kerültek.

(Kiemelt kép: FŐKERT)