KÖZÉLET

Levél a miniszterelnöknek – lakásügyben


Orbán Viktor állítása szerint nagyszabású akcióterv keretében próbálják orvosolni a tarthatatlan lakhatási helyzetet. Karácsony Gergely levélben üdvözölte a kezdeményezést, és felhívta a figyelmet azokra a fővárosi programokra, amelyek úgy tűnik, eddig elkerülték a miniszterelnök figyelmét. 

„Végre valahára. Az elmúlt napok miniszterelnöki nyilatkozatai alapján a kormány is belátni látszik, tarthatatlan a lakhatási helyzet, és ez elsősorban Budapestet érinti” – írja Karácsony Gergely október 14-i Facebook bejegyezésében, amellyel Orbán Viktor napokban tett nyilatkozataira reagál, és a miniszterelnökhöz írt levelét is megosztja.

Orbán Viktor október 11-i rádióinterjúja, majd a hétvégi kihelyezett kormányülésen tett kijelentése valóban nagyon erős ígéreteket tartalmaz. „Mindegy, mit csinál Európa, mi összeraktuk azt az akciótervet, az első nagy akciótervet, amellyel a magyar gazdaságnak fogunk új lendületet adni” – mondta Orbán Viktor rádióinterjújában, a kormányülésen pedig – a Magyar Nemzet értesülései szerint – elhangzott, hogy három ponton avatkoznak a magyar gazdaságba: „megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem és munkáshitel, Demján Sándor-program és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak”.

A három pontból az elsőt a miniszterelnök rádiónyilatkozatában így kommentálta: „Megfizethető lakhatás. Itt várjuk, hátha Budapest is mond már végre valamit, mert a legnagyobb baj éppen Budapesten van, de mintha nem ezzel lennének elfoglalva, de nekünk vannak terveink, készen állunk a tárgyalásra. Tehát itt a kollégiumépítéstől kezdve a fiatalok megfizethető lakáshoz jutásáig, akár a lakásbérlésüknek a támogatása, kész koncepcióink vannak… Ezek jól állnak”.

Orbán Viktor részleteket ugyan nem árult el a kész koncepcióról („akciótervről”), de arról tanúbizonyságot tett, hogy nem ismeri a főváros ez irányú lépéseit.

Ezek szerint azt sem tudja, hogy a 2021 áprilisában elfogadott Otthon Budapesten címet viselő integrált településfejlesztési stratégia „Esélyteremtő Budapest” fejezetének célja éppen „az elérhető lakhatás, a budapestiek egészségének és életminőségének javítása”, és ezért „a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés bővítésére van szükség". Ennek érdekében hozták létre idén márciusban a Fővárosi Lakásügynökséget, amely többek között ingatlanvásárlással, megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosításával, önkormányzati telken történő építkezéssel és a magánlakás-állomány bevonásával igyekszik bővíteni a megfizethető lakások számát.

A főpolgármester Orbán Viktornak írt levelében megjegyzi, hogy Budapestnek nem csak javaslatai, de az Európai Bizottság és a kormány intézményeként működő Irányító Hatóság munkatársaival egyetértésben kidolgozott konkrét programjai is vannak. 

Ezt írja Karácsony Gergely: „A 2022 decemberében elfogadott Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretei között a Fővárosi Önkormányzat több olyan intézkedést dolgozott ki, amelyek a lakhatás megfizethetőségének javítását célozzák, így:  

  • a biztonságos, megfizethető bérlakásszektor bővítését; 
  • kihasználatlan köztulajdonú épületek lakáscélú átalakítását; valamint  
  • kiterjedt lakbértámogatási rendszer elindítását".

A főpolgármester szerint, e programok megvalósítása jelentős előrelépést eredményezne a budapesti lakhatási válság enyhítésében. Ahhoz, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezeket a programokat megvalósíthassa, már csak arra van szükség, hogy a kormányzati intézményrendszer végre megjelentesse a kapcsolódó felhívásokat. 

Én komolyan veszem a kimondott szavakat, programokkal, javaslatokkal készen állok a tárgyalásra a budapesti lakhatási válság megoldása érdekében

– írja a főpolgármester bejegyzésében, aki a kapcsolódó felhívások megjelentetését azért sürgeti, hogy a kormány hogy a Fővárosi Önkormányzat lakásügyi programjai további késedelem nélkül elindulhassanak. „A kormányzat és az Európai Bizottság közötti jogvita miatt más Európai Unió által finanszírozott projektek is késedelmet szenvedtek – de messze nem abban az arányban, mint a budapesti programok” – írja levelében Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy ha valóban komolyan gondolja Orbán Viktor az elmondottakat, akkor „nem herdálják el Budapest aranytartalékait, a Rákosrendezőn mini-Dubaj helyett Parkváros lesz, a Déli Városkapunál pedig Fudan helyett Diákváros”.

A főpolgármester, mint írja, természetesen a lakhatás megfizethetőségének javításával kapcsolatos további kormányzati, illetve parlamenti döntéseket feltételező intézkedésekre vonatkozóan is örömmel áll a tárgyalások elé, és a hatékony megbeszélések elősegítésére szolgáló – „részben már korábban is bemutatott” – részletes javaslataikat eljuttatják a kormány részére.

Karácsony szerint az Orbán Viktor által említett „megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés” bővítése elengedhetetlen feltétele annak is, hogy a főváros közelebb kerüljön a település- és közlekedésfejlesztési, a szociálpolitikai, a népegészségügyi és a fenntarthatósággal kapcsolatos stratégiai céljaihoz.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)