KÖZÉLET

Szerencseszám lett a tizenhármas


Október 11-én kiderült, mely ötletek nyerték el a legtöbb budapesti szavazó tetszését a közösségi költségvetés projektjei közül. A nyilvános eredményhirdetést a Városháza Pop-up Parkban rendezték meg.

29 405.

Ennyien vettek részt az október 7-i határidőig a főváros közösségi költségvetési szavazásán. Összesen 271 154 szavazatot adtak le. Ez volt az eddigi legmagasabb részvétel a budapesti közösségi költségvetések történetében. 2024-ben 175 olyan ötletre lehetett szavazni, amelyeket korábban szintén budapestiek nyújtottak be a Fővárosi Önkormányzatnak.

Idén is egymilliárd forint „volt a tét", a főváros ennyi pénzből valósítja meg azokat az ötleteket, amelyek a legtöbb szavazatot szerezték, de a költségei nem lépik túl az adott kategória keretösszegét. Öt kategóriában lehetett nevezni, a következőkben: „helyi kis ötletek", „helyi nagy ötletek", „Zöld Budapest", „Esélyteremtő Budapest", „Nyitott Budapest".

Közösségi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A legtöbb szavazatot elért ötletek eredményhirdetése október 11-én délután, a Városháza Pop-up parkban volt. 

Úgy tűnik, az alkalomra a tizenhármas szerencseszámmá vált, ugyanis épp tizenhárom projektet lehet megvalósítani a közösségi költségvetés keretösszegéből.

Az eseményen Karácsony Gergely köszöntötte a jelenlévő ötletgazdákat, és szavazókat, egyúttal virággal köszönte meg a fiatal színész-rendező, Kizlinger Lilla lelkes közreműködését a közösségi költségvetés szavazásra bíztató kampányában. Az eredményhirdetés rendhagyó módon zajlott: a tavalyi nyertes ötletek gazdái jelentették be az idei nyerteseket, de mivel tizenhárom alkalommal kellett eljárni, egy idő után már nem volt kötelező ez a felállás, csak az volt a lényeg, hogy mindig másvalaki jelentse be a győztest.

Közösségi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

De lássuk az eredményeket!

A legnagyobb számban a „helyi kis ötletekre” lehetett szavazni, ezekből volt a legtöbb a szavazólapokon is. Olyan ötletek tartoztak ebbe a kategóriába, amelyeknek megvolt a konkrét helyszíne és maximum 50 millió forintból megvalósíthatók. A szavazatok alapján pedig az alábbi ötleteket valósítják meg: a Váci út zöldítése (3095 szavazat - 50 millió forintos becsült költség), zöldebb Üllői út (2898; 50 millió forint), csomagmegőrző a Margitszigeten és a Népligetben (2342; 45 millió forint), meglévő kerékpáros útvonalak összekötése a Móricz Zsigmond körtéren (2129; 50 millió forint), kerékpárosok számára biztonságosan megközelíthető Keleti pályaudvar (2053; 50 millió forint), kutyagumi-mentesítés a VIII. kerületben (1917; 10 millió forint), átjárási lehetőség a Duna-parti sétányra a Haller utcánál (1771; 50 millió forint), rendezett zöldterület a Határ útnál (1575; 50 millió forint).

A „helyi nagy ötletek” kategóriában ezek az ugyancsak konkrét helyszínt megjelölő, nagyobb költségekkel járó - maximum 120 millió forint – ötletek valósulnak meg: nyilvános WC a Margitszigetre (4518; 120 millió forint), a Corvin-negyed aluljáró megújítása művészeti projektként (3512; 60 millió forint).

Közösségi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A „helyiek" mellett olyan ötletekre is lehetett szavazni, amelyeknek a konkrét helyszíne nincs meghatározva, vagy akár több helyszínre is vonatkozhat. Ezek a kategóriák az Otthon Budapesten Programban is szereplő „Zöld Budapest," „Esélyteremtő Budapest" és „Nyitott Budapest" elnevezést kapták, az alábbi ötletek pedig a legtöbb szavazatot: „Esélyteremtő Budapest" - konténerházak hajléktalan családoknak (12 665; 120 millió forint). „Nyitott Budapest" - jól kivilágított gyalogátkelőhelyek kialakítása (4677; 120 millió forint). „Zöld Budapest" - csapadék összegyűjtése esőkertekben (7959; 120 millió forint).

– Számomra mindig fontosak voltak a zöld ügyek és a klimaváltozás elleni védelem. A II. kerületben élek, és kapva kaptam az alkalmon, hogy az esőkertek ötletével előálljak. Láttam már ilyet itt, Budapesten, igazából onnan is jött az ötlet: nem olyan  bonyolult dolog, de például ha felújítanak egy utcát, akkor erre is gondolni kell – mondta az ÉnBudapestemnek az ötletgazda Gárdonyi Ágnes, hozzátéve, hogy nemcsak ő állt elő ilyen tárgyú ötlettel.

Ugyancsak megosztott ötlet volt a csomagmegőrzők elhelyezése a Margitszigeten és a Népligetben. Az egyik ötletelő, Fazekas Zsuzsa, akit margitszigeti futóként igencsak zavart, hogy a „civil" öltözékét nem tudja hová tenni.– A futópálya körül sokan csak ledobálják a ruhájukat, de az sem megoldás, ha magunkra kötjük a holminkat. Ezért gondoltam a kifejezetten a margitszigeti csomagmegőrzőre kimondottan a margitszigeti futópálya mellett. Szerintem ez olyan társadalmi igény, amire szükség van – mondta Zsuzsa, aki nem először jelentkezett ötletével. Most viszont jelentkeztek mások is más helyszínnel – a népligeti helyszínre fókuszálva –, és a projekt így meggyőzőbbnek tűnt a szavazók számára.

Közösségi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ágnes és Zsuzsa is úgy véli, hogy ők elvégezték a munkát. A folytatás általában úgy néz ki, hogy a megvalósítást az ötlet részletes tervezése előzi meg. Az előkészítés során előfordulhat, hogy az önkormányzat felveszi a kapcsolatot az ötletgazdákkal, de nem kötelező jelleggel. A legfontosabb cél az, hogy a nyertes ötletek úgy valósuljanak meg, hogy 

azok a lehető legtöbb helyi vagy budapesti érintett számára előnyösek, hasznosak, szerethetők legyenek,

így ennek érdekében elképzelhető az is, hogy olyan találkozókat, workshopokat szerveznek, ahol az érintettek beleszólhatnak a tervezés folyamatába.

A Magyarországon még újdonságnak számít közösségi költségvetés, de az elmúlt években Budapest mellett a kerületekben és országosan is kezdenek elterjedni; más-más szabályrendszerrel. különböző méretű pénzügyi kerettel, de ugyanazzal a céllal: az ott élők dönthessenek arról, hogy milyen dolgokra költse az önkormányzat az éves költségvetés egy részét.

Közösségi
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Budapesten legközelebb az ötödik közösségi költségvetési ciklus indul, amely úgy kezdődik, hogy az itt élők 1-1,5 hónapon adhatják be ötleteiket a program honlapján.

A fővárosi közösségi költségvetésből eddig 17 projekt valósult meg teljes mértékben, 11 befejezésre vár, 12 ötlet tervezési vagy kivitelezési fázisban van, 11 pedig előkészítési fázisban; a Főpolgármesteri Hivatal folyamatosan dolgozik az ötletek minél gyorsabb megvalósításán.

Az eddig teljesen megvalósult ötleteket itt lehet elérni.

A további megvalósuló projektek itt érhetőek el.

A 2024-es szavazás részletes eredménye, a papír alapú szavazatok számlálásának jegyzőkönyve, minden ötletre leadott szavazatok száma megismerhető az otlet.budapest.hu oldalon.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)