KÖZÉLET

Két év alatt családok százain segítettek


A végéhez közeledik az UNICEF és a Fővárosi Önkormányzat együttműködése, amit az ukrán-orosz háború kitörése után kötöttek, és amelynek során több százmilliós támogatást osztottak szét. Az UNICEF képviselői október 11-én, pénteken Karácsony Gergely főpolgármesterrel áttekintették a két év eredményeit.

Oroszország 2022 február 24-én megtámadta Ukrajnát, az ukrán családok azóta élnek a háború okozta kétségbeesés és kegyetlenség közepette.

Ahogy az UNICEF írja, a konfliktus legnagyobb elszenvedői most is a gyerekek, akik semmiről nem tehetnek. Iskolák, kórházak, és az alapvető infrastruktúra folyamatos támadás alatt állnak, miközben ezek az intézmények lennének a legfontosabbak a gyerekek túlélésének és egészséges fejlődésének a szempontjából. 2022. november végéig több mint 7,9 millió Ukrajnából érkező egyéni menekültet regisztráltak Európa-szerte.

Az ENSZ legfrissebb, 2024 szeptemberi jelentésében arról írnak, hogy

Ukrajnának 43,5 millió lakosa volt, mielőtt kitört a háború, jelenleg mindössze 37,9 millióan élnek az országban. Becsléseik szerint emellett körülbelül 3,7 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét Ukrajna határain belül.

Mindez azt jelenti, hogy a lakosság közel egyharmada volt kénytelen lakhelyet váltani, ami a legnagyobb európai menekültválság a második világháború óta.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint a konfliktus 2022. február 24. és 2024. augusztus közepe között 11 662 civil életét követelte, köztük 639 gyerek életét. A civil sérültek száma: 24 207, közülük több mint 1500 gyerek.

Tiltakozás Putyin akciója ellen

A háború kitörésekor a budapesti városházára kitették az ukrán zászlót, hogy kifejezzék, kiállnak Ukrajna és az ukrán emberek mellett.

„Még mindig felfoghatatlan, hogy nem is olyan távol, itt, a szomszédunkban, ilyen barbárság megtörténhet. Az európai közösség részeként ki kell állnunk Ukrajna szuverenitásáért, és a leghatározottabban tiltakozni Putyin akciója ellen” – jelentette ki Karácsony Gergely, aki megjegyezte azt is, hogy több európai polgármestertársával együtt Kijev polgármesterének és Budapest testvérvárosának, Beregszász polgármesterének is kifejezte szolidaritását.

A főpolgármester a háború kitörésének második évfordulóján, az orosz nagykövetség épülete közelében tartott demonstráción is arról beszélt, hogy

Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából, és hogy kiáll az ukrán nép mellett. „Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk a bátor ukrán nép mellett, és megüzenjük a világnak: >lehet, hogy hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet<.”

Karácsony egy 2024 nyár eleji interjújában is határozottan fenntartotta, hogy Ukrajnától nem lehet elvárni, hogy letegye a fegyvert, és azt mondja, hogy „átadom a fél országot, csak legyen béke”.

UNICEF
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Szoros partneri együttműködés

Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája már 2022. márciusában megalakult azzal a céllal, hogy az Ukrajnából menekülők egyre növekvő szükségleteinek kielégítésében támogassa a magyar kormányt, a válságban érintett önkormányzatokat és helyi civil partnereket.

Magyarország egyszerre tranzit- és célország a háború elől menekülők számára. Az iroda tájékoztatása szerint 2022 februárja óta több, mint 5,8 millióan léptek Magyarország területére: 3,8 millió felett van a közvetlen Ukrajnából, míg 2 millió felett van a Románián át érkezők száma. A háború kezdete óta több, mint 39 351 ukrajnai menekült kért ideiglenes védelmet Magyarországon.

Az UNICEF összesen négy helyi önkormányzattal, valamint tíz civil és hitéleti szervezettel kötött partnerségi megállapodást.

Ezen megállapodások keretében támogatják a koragyermekkori fejlesztéshez, oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, gyermekvédelemhez, szociális védelemhez, serdülőkori fejlesztéshez, mentálhigiénés és pszichoszociális támogatáshoz való hozzáférést.

Budapest Főváros Önkormányzata és az UNICEF 2022. július 18-án kötötte meg az együttműködési megállapodást az Ukrajnában zajló háború miatt otthonuk elhagyására kényszerülő személyek, kiemelten a gyermekek fővárosi ellátásának támogatására.

Az együttműködés két év után, 2024. október 31-én véget ér. Az UNICEF képviseletében október 11-én, pénteken többen a fővárosba látogattak, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterrel áttekintsék a két év eredményeit, és hogy köszönetet mondjanak a szoros partneri együttműködésért, valamint, hogy átbeszéljék a jövővel kapcsolatos kérdéseket.

Az UNICEF összesen 660 millió forinttal támogatta a Fővárosi Önkormányzatot, amiből többek között ételosztást (850 000 adag étel kiosztását), játszóházakat, fejlesztő napköziket, ingyenes sportolási lehetőséget finanszíroztak, valamint elindították a készpénztámogatási programot.

A program részeként 540 millió forinttal támogatták a Budapesten élő, gyermekes családokat: négy körben, átlagosan 1560 háztartást, ahol átlagosan 2815, azaz háztartásonként majdnem 2 gyerek lakott.

A legrosszabbra készültek

A Merlinben tartott szakmai konferencián Kiss Ambrus, egykori általános főpolgármester-helyettes felidézte, hogy a háború kitörése előtt két nappal, 2022. február 22-én, délután már összeültek a városvezetők a Karácsony Gergely szobájában, hogy megvitassák, hogy bár nem tudják, mi lesz, a legrosszabbra is fel kell készülniük, mert ha megindulnak az orosz csapatok Ukrajna ellen, Budapestet elárasztják a menekültek. Akkor számba vették, hogyan tudnának segítséget nyújtani, hol tudnak azonnal szállásokat nyitni, hogyan tudnak a nyelvi problémákon segíteni, honnan lesz élelem számukra.

UNICEF
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Másfél nappal később kiderült: a segítségre valóban nagy szükség lesz. Pilar Gonzalez Rams, a Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi irodájának vezetője ennek kapcsán elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzattal hatékonyan folyt a közös munka, figyelemre méltó eredményeket értek el, amiket a számok is csak megerősíteni tudnak.

„A háború, ami két és fél éve kitört, mérhetetlen gonoszságot és embertelenséget szabadított az ukrán népre, és rajtuk keresztül az egész világra” – kezdte a beszédét Karácsony Gergely. A főpolgármester elmondta, hogy

Budapesten nagyon sok kihívással néztek szembe, de menekültek ellátásában az elmúlt évtizedek békéje miatt nem volt tapasztalatuk. A nemzetközi és hazai partnereknek köszönhetően viszont rengeteget tudtak tanulni, hogyan kell professzionálisan segítséget nyújtani.

„Ahhoz, hogy tudjunk segíteni, nekünk is segítségre volt szükségünk.”

Az UNICEF-fel közös munka lehet, most véget ér, de az emberséges közpolitika folytatódik. Ő nagyon büszke arra, hogy ez a borzasztó háború a budapestiekből az emberséget hozta elő. 

A túlélésért küzdenek

Az UNICEF azt írja, hogy a világban jelenleg több mint 110 fegyveres konfliktus zajlik, a becslések szerint közel 450 millió gyermek él ma olyan területeken, ahol harcok dúlnak. A háború sújtotta területeken is minden nap születnek gyerekek, akik a tanulás, fejlődés és szabad játék helyett – ami más gyerekek számára természetes – a túlélésért küzdenek. Ez a szám emberemlékezet óta nem volt még ilyen magas.

A találkozó nem mellesleg a lánygyerekek nemzetközi napjára esett. A világ számos pontján sajnos még mindig hátrányból indulnak az életben azok a gyerekek, akik lánynak születtek. Az UNICEF erre ezzel a kampánnyal próbálja felhívni a figyelmet.