FRISS

A hétvégén biztosan nem nyílik meg a Margitsziget


A csapadékos idő lassítja a talaj felső rétegeinek kiszáradását, így október 7-nél előbb nem is döntenek a nyitásra vonatkozó intézkedésekről.

A margitszigeti faállomány átvizsgálását a szakemberek befejezték. A faállományt kifejezetten jó állapotban találták, abban csak minimális károk keletkeztek az árvízzel összefüggésben. Viszont nem hárult még el az árvíz utáni balesetveszély, a talajviszonyokat továbbra sem lehet stabilnak tekinteni. A sziget területe ebből a szempontból változatos képet mutat, bizonyos magasabban fekvő területek már kiszáradtak, azonban vannak olyan, mélyebben fekvő területek, melyeknek csak a felső rétegei száradtak ki. A különböző telítettségű talajrétegek egymáshoz képest elmozdulhatnak, ami akár a fák kiemelkedését is okozhatja – hasonló jelenségnek tanúi lehettünk már a 2013-as árvíz során is. Egyelőre még több helyen lehet találkozni magas talajvízzel vagy belvízzel. 

 Bár a talajvíz visszahúzódása, a talaj kiszáradása megkezdődött, a jelenleg is tapasztalható csapadékos időjárás ezt a tendenciát lassíthatja, a felső, kiszáradt réteg újra telítődhet, megtörténhet, hogy a mélyebb rétegek magasabb nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni, és a balesetveszély újra megnő.

Továbbá az eső hatására a fák ágazatának és lombozatának súlya megnőhet, így a fák még kisebb szél hatására is könnyebben elmozdulhatnak. 

 A kockázati tényezők figyelembevételével az egyetlen felelős, szakmailag is indokolt döntés a Margitsziget lezárásának meghosszabbítása, melynek feloldására abban az esetben lesz lehetőség, ha a balesetveszély teljes mértékben elmúlt. Amennyiben ezt az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a kritikus területek állapotát október 7-én, hétfőn mérik fel újra, majd a FŐKERT szakemberei ezt követően tesznek javaslatot a további, az esetleges nyitásra vonatkozó intézkedésekre.

Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem