KÖZÉLET

Üzengetésből beszélő viszony


A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt a pártok frakcióvezetői hónapokig üzengettek egymásnak, kerülgették egymást, csak ritkán találkoztak, és a ciklus kezdetére ugyanoda jutottak el, ahonnan elindultak. De még az is lehetséges, hogy a látszat csal.

Október 1-én sajtótájékoztatón jelentette be Karácsony Gergely, hogy október 4-én, pénteken megtartják a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését. A június 9-i önkormányzati választások óta mindenki azt találgatja, hogyan fog működni a közgyűlés, ugyanis, ahogy több cikkünkben is megírtuk, egyik politikai erőnek sem lesz többsége, azaz nem lesz képes Budapestet egymaga kormányozni.

A most felálló Fővárosi Közgyűlésben 10 helyet szerzett a Fidesz–KDNP és a Tisza Párt, 7 mandátumot a DK–MSZP–Párbeszéd, valamint 3-3 mandátumot a LMP–Vitézy Dávidért Egyesület és az Magyar Kétfarkú Kutyapárt. 

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely bejelentette egyúttal azt is, hogy az alakuló ülésen nem tesz javaslatot egyetlen főpolgármester-helyettes személyére sem. „Nem látom most azt, hogy sikerülne olyan megoldást kitalálunk, amely stabil, működőképes városvezetést biztosítana, ezért azt javaslom, hogy mielőtt az indulatok elszabadulnának, kezdjük el a közös munkát” – magyarázta.

Az önkormányzati törvény egyébként előírja, hogy a főpolgármesternek legyen helyettese, úgyhogy a főváros ezzel ún. mulasztásos jogsértésbe kerül.

Ebben a cikkben  azt az eseménysorozatot idéztük fel, ami a Fővárosi Közgyűlés jelenlegi felállásához vezetett, most azt vesszük sorba, hogy a nyilvános információk szerint hogyan kerülgették egymást a szereplők, és mi vezetett ahhoz, hogy az alakuló ülés előtt teljes a bizonytalanság. Ezenkívül bemutatjuk az alakuló ülés programját is; érkezet javaslat Karácsony Gergelytől, Kovács Gergelytől és Vitézy Dávidtól is.

Magyar Péter a választás éjszakáján kijelentette, hogy a Tisza Párt nem köt koalíciót egyik párttal sem, de ügyek mentén együtt tudnak működni bárkivel. A legfontosabb ügyeknek a biztonságot, a közlekedést és a levegő minőségét jelölte meg. Szeptemberben már azt is bejelentette a Tisza Párt, hogy nem javasolnak főpolgármester-helyettest sem, valamint a budapesti cégek igazgatóságaiban és felügyelő bizottságaiban sem fognak részt venni.

Az elkért telefonszámtól a nyílt pályázatig

Karácsony Gergely  az ATV-nek június végén adott interjúban még arról beszélt, hogy bár nem ismeri a Tisza Párt képviselőit, sem a programjukat, de el fogja kérni Magyar Péter számát, és másnap, június 27-én fel fogja hívni, hogy egyeztessenek a közös munkáról.

A találkozó augusztus 1-én zajlott le, de annak tartalma nem vált ismertté. Magyar Péter rövid posztban számolt be arról a Facebookon, hogy nyáron folytatják az egyeztetést, és felveszi a kapcsolatot a többi fővárosi frakció vezetőjével is.

A találkozó előtt, július közepén Gyurcsány Ferenc a Telexnek adott interjújában szintén arról beszélt, hogy nem zárja ki, hogy együttműködjön a Tisza Párttal, bár a párt szavazóival vitája van. Akkor Gyurcsány még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy ha jól sikerül az együttműködés, akkor 2026-ban támogatja Magyar Pétert. Magyar a Telexnek adott július végi interjújában viszont azt mondta, nekik nincs dolguk a Demokratikus Koalícióval, mire nem sokkal később a DK elnöke egy hosszú posztban fakadt ki, hogy a Tisza Párt elnöke szerinte áruló.

Magyar Péter ígéretéhez híven kereste Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz egykori főpolgármester-jelöltjét is, de Szentkirályi augusztus 7-i posztjában arról írt, hogy a frakció nem működik együtt, és nem egyeztet azokkal – és itt Magyar Péterre gondolt –, akik „Gyurcsány Ferenc jelöltjét támogatják”.  A Fidesz kommunikáció „szivárványkoalíció” néven később össze is boronálta a többi frakciót, és továbbra is csak távolról figyelték az eseményeket. Azt nem felejtették el megjegyezni, hogy Gyurcsány Ferenc „csendes háttérszereplője” a történéseknek.

„Informálisan egyeztetett” Vitézy Dáviddal – jelentette be Magyar Péter augusztus 9-én. Mint írta, egyetértettek abban, hogy Budapest működőképességének biztosítása kiemelt fontosságú, továbbá abban is, hogy az általuk vélt eddigi összefonódások megszüntetésének elengedhetetlen feltétele, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó összes cég vezetését nyílt, transzparens pályázaton válasszák ki. Mindezt Vitézy is megerősítette Facebook-posztjában.

Méltatlan ajánlat, nincs kompromisszum

Kovács Gergely a Kutyapárt társelnöke és a Hegyvidék újonnan megválasztott polgármestere egy augusztus 12-én közölt interjúban már arról beszélt, hogy ha tippelnie kellene, azt mondaná, hogy egy éven belül feloszlik a Fővárosi Közgyűlés, mert szerinte egyre nagyobb a káosz. A hónap végén a DK pedig arról panaszkodott, hogy Karácsony a választás óta informálisan sem kereste meg vezetőiket.

A főpolgármester szeptember elején bejelentette, javaslatot tesz a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségek közel a törvényi minimumra való leszorítására, továbbá nyílt pályázatot ír ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, illetve az olyan cégvezetői pozíciókra, amelyeknél a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés. A találgatások szerint e bejelentésnek köze lehetett ahhoz, hogy a 444 információi szerint a hónap elején Magyar Péter a lakásán egyeztetett Kovács Gergellyel és Vitézy Dáviddal.

A négy órán át tartó találkozón egy Tisza-LMP-Vitézy-MKKP koalícióról szóló elképzelésről tárgyaltak, amely Karácsony Gergellyel kiegészülve többséget szerezhetne a közgyűlésben. Ugyanakkor nem támogatnák a Karácsony Gergely jobbkezének számító Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesi újraválasztását, ráadásul megszüntetnék a főpolgármesternek azon jogait is, hogy bizonyos esetekben a közgyűlést megkerülve, saját hatáskörben döntsön.  A 444 cikke arra is kitért, hogy Magyar Vitézy Dávidot szeretné főpolgármester-helyettesnek, akinek hatásköre a BKV-ra, a BKK-ra és a BKM Budapesti Közművek Zrt.-re, tehát a főváros legfontosabb és legnagyobb költségvetéssel dolgozó cégeire is kiterjedne. A méltányosnak aligha mondható ajánlatot Karácsony Gergely nem fogadhatta el, akinek későbbi kompromisszumos javaslatát – Vitézy mellett Kiss Ambrust is támogassa a Tisza Párt főpolgármester-helyettesként – Magyar Péter utasította el.

A beszélőviszony létrejött

Az új ciklus kezdete előtt egy nappal, szeptember 30-án, a Karácsony interjút adott a Telexnek, amelyben arról beszélt, hogy a Tisza Párt csak Vitézy Dávidot lenne hajlandó a helyettesének megszavazni, ő nem számíthat a DK támogatására, a Fidesz pedig már közölte, hogy senkit nem szavaznak meg, egyedül a kisebb pártok tűnnek kompromisszumkésznek. Karácsony Gergelyt kérdezték a szeptember 26-i, Magyar Péterrel folytatott második tárgyalásáról is – ezzel kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, hogy nem volt „különösebben sikeres megbeszélés”.

Az interjúra Magyar Péter és Vitézy Dávid is Facebook-bejegyzésben reagált. Magyar zsarolással és hazugsággal vádolta Karácsonyt, Vitézy szerint a főpolgármester „az önkormányzati ciklus nyitányaként kizárólag panaszkodik, másokra mutogat, valótlanságokat állít”, de egy nappal később öt frakció közösen próbált egyeztetni. Az egyeztetés után Vitézy Dávid háttérbeszélgetést szervezett, amelyen a beszámolók szerint már megengedőbb hangnemben nyilatkozott; szerinte a találkozó „korrekt hangulatú volt”, a beszélő viszony létrejött, de azért még nem jutottak sokra. Az egyeztetésen téma volt a főpolgármester-helyettes választás, de az is, kik üljenek a Fidesz mellé a közgyűlésben, vita volt az szervezeti és működési szabályzat (szmsz) körül is. A viták ellenére Vitézy is úgy gondolja, hogy nem fog feloszlani a közgyűlés.

Október 4-én, pénteken tehát ilyen előzmények után tartják meg a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését. Az ülésen Karácsony Gergely javaslatot tesz az szmsz módosítására, amiről itt írtunk bővebben, személyi döntések meghozatalára, amelyekkel kapcsolatban már tudható, hogy a főpolgármester-helyettesről nem fognak szavazni. Karácsony javaslatot tesz a fővárosi hajléktalanellátó rendszer biztonságos működésének fenntartásával kapcsolatos döntésekre is, azaz, hogy átvennék Iványi Gáborék intézményrendszerét. Az ülésen Kovács Gergely az átláthatóbb önkormányzati működésre és a közösségi költségvetésre vonatkozó szabályozás és gyakorlat utólagos hatásvizsgálatára fog javaslatot tenni, valamint a fővárosi állatvédelemmel kapcsolatos egyes feladatokra, Vitézy Dávid pedig a BKK rendészettel kapcsolatos döntések meghozatalára.

A Fidesz-KDNP frakciója is bejelentkezett három javaslattal: állítsák vissza a fővárosi rendőrség járőrözését a korábbi szintre; mérjék fel a hajléktalanságban élők helyzetét, illetve „Karácsony Gergely szereltesse vissza mind a 3000 kukát, amit 4 éve távolítottak el”. Az előterjesztéseket ugyan a meghívó kiküldése után küldte meg a Fidesz, de a közgyűlés dönthet arról, hogy napirendre vegye.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)