KÖZÉLET

A TudományExpressz hamarosan indul


Szeptember 27-én délutántól késő estig, a Kutatók éjszakája alkalmából, különleges villamos közlekedik a 47-es vonalán.

A Kutatók Éjszakáját 2006 óta rendezik meg Magyarországon. A kezdeményezés célja, hogy a különböző korosztályokat megismertesse a tudományos kutatás legújabb eredményeivel, és a kutatói, fejlesztői munkát vonzóvá tegye a fiatalok számára.

A programsorozat részeként idén a BKV és a Bay Zoltán Kutatóközpont együttműködésében egy speciálisan berendezett Ganz ipari csuklós szerelvény – a TudományExpressz – közlekedik szeptember 27-én, 15.00–23.00 óra között a 47-es villamos vonalán.

A TudományExpressz utasai a villamoson berendezett három kutatóállomáson juthatnak érdekes és értékes információkhoz:

  • A jármű egyik végén kap az Agymenő kávézó kap helyet. Az itt elhelyezett képernyőn híres kutatókról, eredményeikről lesz filmvetítés, és lehetőség lesz a Bay Zoltán Kutatóközpont munkatársaival is beszélgetni munkájukról, illetve a központ tevékenységeiről.
  • A villamos közepén a Mentsd meg Tekit! – Szelektív kisokos kezdőknek és haladóknak is! című installáción az élővilág megóvásának szempontjából elengedhetetlen tudáshoz juthatnak az utasok a szelektív hulladékgyűjtés helyes módjáról.
  • A szerelvény másik végében az utazás fizikáját lehet majd megismerni. Miért kell kapaszkodni a villamoson? Hogyan gyorsul a villamos? A tudomány segítségével, a fizikai törvényein keresztül ezekre a kérdésekre is egyértelmű válasz adható.

A Kutatók Éjszakáján a 47-es villamos vonalán közlekedő TudományExpresszen ingyen lehet utazni. Az Andor utcai megállónál leszállva pár perces sétával megközelíthető a Bay Zoltán Kutatóközpont, ahol a Kutatók Éjszakájának további programjai várják az érdeklődőket.

Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem