KÖZÉLET

A körülmények ellenére megtartották a képviselő-testületi ülést


Óbudán elfogadták a jövő évi költségvetést a polgármester távollétében is.

Szorult helyzetben érte az óbuda-békásmegyerii képviselő-testületet a ciklus utolsó ülése. Kiss László polgármester és a kerület egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő is előzetes letartóztatásban van. Ahogy az Énbudapestem is beszámolt erről, az újraválasztott DK-s polgármestert azzal gyanúsítják, hogy a ciklus elején korrupciós hálót alakított ki.  Czeglédy alpolgármestert júniusban tartóztatták le minősített hivatali vesztegetés elfogadása miatt, majd augusztus közepén a polgármestert is. A Központi Nyomozó Főügyészség szintén hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja, mert úgy látják, a polgármester fiktív, túlárazott szerződéseket kötött olyan cégekkel, amiket ezért hoztak létre.

Mindezek után várható volt, hogy az utolsó képviselő-testületi ülésen a kormánypárti képviselők előtérbe helyezik a két politikus korrupciós ügyét, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Elfogadták a kerület 2025-ös költségvetését, Turgonyi Dániel momentumos alpolgármester pedig bejelentette, október 1-től nem folytatja a posztján. Pártja korábban kilépett az óbudai összefogásból: mint mondta, megkérdőjeleződött, hogy mennyire lehet fiatalos idealizmussal új alapokra helyezni az önkormányzati működést – írja a Telex.

Kissnek október 15-ig kellene összehívnia az új képviselő-testületet, de december 16-ig letartóztatásban kell maradnia. Czeglédy letartóztatása október 20-ig tart. A botrány miatt a kormánypártok új választást sürgetnek a kerületben. A polgármester viszont nem készül lemondásra, és minden vádat tagad. Ügyvédje, Zamecsnik Péter azt mondta az Énbudapestemnek, hogy Kissnek biztosan feltűnne, ha gazdagabb lenne 18 millió forinttal, ezért abszurd a gyanúsítás. Polgármesteri pozíciója egyelőre nincs veszélyben: elveszítéséhez az kellene, hogy legalább egy éven keresztül ne járjon be a képviselő-testületi ülésekre.