KÖZÉLET

Abszurdnak tartja a gyanúsítását Kiss László


A Fővárosi Törvényszéknek két fellebbezést kell vizsgálnia: Kiss László mellett az ügyészség is élt a jogorvoslati lehetőséggel. Zamecsnik Péter, a polgármester ügyvédje lapunknak azt mondta, védence abszurdnak tartja az ügyészség gyanúsítását.

Szeptember 16-ig letartóztatásban marad Óbuda polgármestere, Kiss László. Amint arról az Énbudapestem is beszámolt, a polgármestert hivatali visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt vették őrizetbe augusztus 14-én egy önkormányzati vezetővel és a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottjával együtt. A Fővárosi Törvényszék ezután elrendelte Kiss előzetes letartóztatását. A polgármester minden vádat tagad, ezért a letartóztatás egyelőre nem jogerős, a gyakorlati ügyintézés esetleges problémái ellenére hivatalában maradhat. Ahhoz, hogy elveszítse a polgármesteri tisztségét, az kellene, hogy legalább egy évig ne járjon be a képviselő-testületi ülésekre.dr.
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség

"Kétirányú fellebbezés történt: nem csak mi fellebbeztünk, hanem az ügyészség is" - mondta az Énbudapestemnek Zamecsnik Péter, Kiss ügyvédje. "A Fővárosi Törvényszék két héten belül dönt, akkor tudjuk meg, jogerőre emelkedik-e a letartóztatás." Az ügyészség azért fellebbezett, mert ők a bűnismétlés és az eljárás veszélyeztetésének kockázata miatt kérték a polgármester letartóztatását, de a bíróság csak az utóbbi indokot fogadta el. 

Drága táblák

A gyanú szerint Kiss egy ismerősével abban állapodott meg, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen kapnak megbízást az önkormányzattól, amiért cserébe neki – és önkormányzati dolgozóknak – pénzt fizet vissza. Az ügyészség szerint az óbudai önkormányzat több, fiktív túlárazott szerződést kötött erre a célra létrehozott gazdasági társaságokkal. Összesen nyolc cégről van szó, ami között a kapcsolati háló kimutatható a cégbírósági iratok alapján – írja a 24.hu.
Kiss lakásán van a Sight-Tech Hungary Kft. székhelye, amelynek ügyvezetője Fischer László Pál. Fischer Kiss feleségének üzlettársa volt 2022-ig. Fischer 2019-ben - néhány héttel azután, hogy Kisst polgármesternek választották - alapított egy másik társaságot is, az RF Production Hungary Kft.-t. Ez az egyik cég, amellyel az óbudai önkormányzat több millió forintos szerződéseket kötött 2019 és 2021 között. A tevékenységek között volt szórólapbeszerzés, grafikai feladatok ellátása, nyomdai kivitelezés, muskátli-beszerzés, információs táblák gyártása. Utóbbira egy példa 2021-ből: három darab információs tábla gyártása 11 millió forintba került. Ezeket a szerződéseket lefoglalta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Annyit Zamecsnik is megerősített lapunknak, hogy a polgármester ismeri Fischert.

Kiss László: abszurd a gyanúsítás!

Az ügyészség  viszont úgy látja, valós teljesítés nem volt a szerződések mögött, a cégek lenyelték a hozzájuk érkező pénzt, utána pedig visszaosztották. A pénz nagy része a korábban letartóztatott alpolgármesterhez, Czeglédy Gergőhöz kerülhetett, a Hvg arról ír, hogy Kissen 18 millió forintot keresnek.
A gyanúsításban az szerepel, hogy két-három vállalkozás ennyi pénzt osztott vissza. A polgármester abszurdnak tartja ezt, csak észrevenné, ha gazdagabb lenne 18 millió forinttal
 - mondta lapunknak az ügyvéd.