KÖZÉLET

Hét helyszínen járőrözik a Fővárosi Csatornázási Művek


Az árvíz szombati tetőzése ugyan elmarad a 2013-as szinttől, a feltörő szennyvíztől így is meg kell védeni Budapestet. A Fővárosi Csatornázási Művek felkészült a feladatra.

Az árvízi védekezés látványos műveleteit már több alkalommal bemutattuk az Énbudapestemen, de az is sok munkát igényel, hogy ne árassza el a bűz és a szennyvíz a fővárost. Budapesten 500-600 ezer köbméter szennyvíz folyik át naponta a 6473 kilométer hosszú csatornahálózaton keresztül. Ennek 99 százalékát biológiai tisztítás után engedik a Dunába.

Amikor a lefolyók nem tudják befogadni a szennyvizet, akkor a legalacsonyabb pontokon elkezd a felszínre szivárogni. Az utcai csatornák, szennyvízvezetékek eltömődése a kellemetlen szag mellett komoly egészségügyi kockázatot is jelentene, a terület utólagos fertőtlenítése pedig sok munkával járna. „Az árvízi védekezés azzal kezdődik, hogy

először minden föld alatti zsilipet lezárunk, ami összeköttetésben van a Dunával, ezzel párhuzamosan az átemelőtelepeket átállítjuk árvízi üzemmódra.

Ez így történt a mostani árvízi felkészülés kezdetén is. A várható vízszint miatt a felszínen is védekezünk. A fővárosi védvonal legmélyebb pontján, a XXII., Kastélypark utcánál torlaszoltuk el először a védvonali átjárót még múlt héten szombaton, utána pedig a III. kerületi Kossuth Lajos üdülőparknál. 

Gerendás zárásokat alkalmaztunk. Munkatársaink fagerendákat helyeztek be két sorban, közé pedig agyagot töltöttek.

zt követően még közel 50 átjáró, ún. árvízi kapu került lezárásra. A Királyok útján több mint 6 ezer m3 agyag felhasználásával, kb. 1700 m hosszon agyagtöltéssel támogattuk meg a fővédvonalat. A Margitszigeten közel 500 ezer homokzsákból építettünk ideiglenes mobil gátat. A Dagály fürdőnél pedig egy korábbi beruházásnak köszönhetően közel 500 méter hosszban 1500 alumínium betétgerenda felhasználásával készült el a mobil gát– mondta az Énbudapestemnek Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek kommunikációs vezetője.

Árvíz,
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Budapesttől 35 kilométerre fekvő Pilismaróton kevésbé sikerült jól a védekezés. A településen az e.on biztonsági okokból kikapcsolta az áramot csütörtökön 18 órától, a polgármester pedig arra kérte a lakosságot, hogy házi szivattyúikat kapcsolják le a hálózatról. Az ingatlanokon belül a tulajdonos feladata a víz- és szennyvízkezelés, hasonlóan a többi közmű-szolgáltatás karbantartásához.

Kilenc méterig védenek

A Fővárosi Csatornázási Művek az árvízi védekezés más területein is segít. A Margitszigeten és a Királyok útján homokzsákokkal és ideiglenes gáttal védik az árterületet. A Dagály fürdőnél egy 500 méter hosszú mobilgátat építettek, a IV. kerületi Komp utcában pedig egy 20 méteres, 3,8 méter magas mobilgátat húztak fel. „Az utolsó homokzsákot csütörtökön 17.15-kor raktuk le Újpesten, a Váci úton, a téli kikötőnél, ahol kb. 4500 homokzsákból erősítették meg munkatársaink a fővédvonalat. Ezzel befejeztük a fővédvonali zárásokat, magasításokat és megerősítéseket.

A budapesti fővédvonalon 9 méteres magasságig épültek ki a szükséges helyeken az ideiglenes gátak. Ettől kezdve a hét védelmi szakaszon folyamatosan járőröznek a kollégáink, és ha kialakuló árvízi jelenségeket (például buzgárokat, fakadó és szivárgó vizeket) észlelnek, akkor azonnal riasztják a készenléti egységeinket

– mondta Bátori.

Az árvízi védekezésen a Fővárosi Csatornázási Művek 400 munkatársa, továbbá az irányításuk alatt működő alvállalkozók dolgozói, 250 fő vett részt a védekezésben. A margitszigeti védekezés során a katasztrófavédelem által kiképzett önkéntesek is támogatták munkánkat. A társaság az árvízi védekezés mellett, változatlanul folyamatosan és biztonságosan elvezeti a fővárosban keletkező napi kb. 500 ezer m3 szennyvizet, és az általa üzemeltetett tisztítótelepek is változatlanul tisztítják az érkező szennyvizet.

Budapest ivóvízellátását a Duna mentén telepített parti szűrésű csáposkutak biztosítják. A Budapesten felhasznált ivóvíz mennyisége 113-116 millió köbméter évente, ebből a lakossági vízfogyasztás 81-83 milliót tesz ki. A kutak több mint 75 százaléka árvíznek kitett területen helyezkedik el, az árterületen lévő kutak védelme a Fővárosi Vízművek felelőssége.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)