STÍLUS

Tolonganak a 13. kerületben a közösségi kertekért


Átadták az angyalföldi Országbíró lakótelep új pihenőparkját és közösségi kertjét. Mint kiderült, utóbbira akkora túljelentkezés volt, hogy közjegyzői sorsolással kellett kiválasztani a nyerteseket.

A XIII. kerületi önkormányzat még 2024 februárjában jelentette be, hogy összesen 1750 négyzetméteres területen új park létesülhet az Országbíró sétány mellett.

A tervek két változatban is elkészültek, ezeket idén március közepéig lehetett véleményezni. 

Az egyik változatban egy fitneszteret terveztek a pihenőpark mellé, a másodikba pedig egy kerítéssel körülvett közösségi kertet álmodtak az önkormányzatnál. Az utóbbi nyert, természetesen.

Az új, szeptember 16-án átadott park és kert négy lépésben valósult meg. Az első lépésben a kerületi önkormányzat megvásárolta a területet a Fővárosi Önkormányzattól. Második lépésben lebontatták az ott álló, de már korábban megsüllyedt, több ponton megrepedt épületet, az egykori Szolgáltatóházat.

A harmadik lépés volt a koncepciótervek véleményeztetése, végül negyedik lépésként 2024 tavaszán megindult a kivitelezés. A terület kétharmadán, 1 220 négyzetméteren alakították ki a pihenőparkot, egyharmadán, 530 négyzetméteren pedig a közösségi kertet.

Ahogy az önkormányzat írja, a pihenőpark mellett kerítéssel elhatárolva helyezkedik el maga a kert, ahol

32 kiemelt ágyást, parcellát építettek.

Az ágyások egységesen 1,5 méter szélesek és 2 méter hosszúak.

A közlekedőfelületek térkövesek, így mozgásukban korlátozottak számára is van lehetőség a kertészkedésre a 32 ágyás közül négyben.

13.
Kép: budapest13.hu

 

A kertben három ponton helyeztek ki csapot, ezek segítségével az ágyások öntözése simán megoldható. A kertben helyet kapott egy pihenőpont, két komposztáló, két piknikasztal és három kerékpártámasz is. 

A túljelentkezés miatt közjegyzői sorsolással választották ki a nyerteseket, akikkel havi 5 ezer forint bérleti díj fejében használati megállapodást kötött az önkormányzat.

Bár a kertészkedés alapvetően tél végi, tavasz eleji munka, még most, ősszel is lehet olyan növényeket vetni, telepíteni, amelyek akár idén vagy évelőként a következő évben hozhatnak termést. Ilyen például a sárgarépa, a petrezselyem, a vöröshagyma, a fejes saláta, a rukkola, a karalábé, a spenót, a sóska, a brokkoli, a kel, a káposzta, a hónapos retek és az évelő fűszernövények – ajánlotta az önkormányzat a bérlőknek.

Az országbírói közösségi kert a második a XIII. kerületben, és már a Kárpát utcai kert parcelláira is  túljelentkezés volt.

(Kiemelt kép: budapest13.hu)