STÍLUS

A Böszörményi utat is eléri a zöldítés


Sokkal több zöld, biztonságos és akadálymentes gyalogosközlekedés, és vonzó közösségi terek a Böszörményi úton.

Ehhez a Hegyvidéki Önkormányzat 2,5 milliárd forint összegű fejlesztési támogatást igényel az Egészséges utcák címmel meghirdetett európai uniós és hazai forrású pályázaton. A megvalósításhoz önkormányzati önrész nem szükséges.

 

A megújulás a Böszörményi út Apor Vilmos tér és Királyhágó tér közötti szakaszának élhetőbbé tételére vonatkozik és a zöldfelületek növelése és a villamosmegállók biztonságossá tétele mellett a gyalogos és kerékpáros közlekedés elősegítésére épül.

  • A pályázat segítségével megvalósítható a balesetveszélyes villamosmegállók – a Déli pályaudvar irányában a Kiss János altábornagy utcai és Királyhágó téri megállók – kiszélesítése a Városháza téren kialakított megálló mintájára. Ezáltal megszűnnek a keskeny és jelenleg balesetveszélyes villamos-járdaszigetek, ahol például kerékpárral vagy babakocsival közlekedni gyakorlatilag lehetetlen. 
  • A villamos peronok mögött gyalogos és kerékpáros vegyes területet terveznek, külön fizikai korlátok nélkül. A vegyes kerékpáros és gyalogos terület lényegében azt jelenti, hogy a kerékpáros közlekedésre szolgáló felület biztosított, azonban az nem kerékpárútként funkcionál, vagyis a kerékpárosnak ott nincs elsőbbsége.
  • A kerékpárút szélessége 125 cm-es lesz, összesen 14 parkolóhely szűnik meg, a szabványméretet el nem érő parkolóhelyeken az autók helyett robogók, kerékpárok, rollerek állhatnak majd, a lakosok kérésére pedig a Beethoven utcánál új átkelőt terveznek a gyalogos forgalom segítése érdekében.
  • A tervek szerint a közvilágítás világítótesteinek energiatakarékos cseréjére is sor kerül majd, a megújulás részét képezi új, korszerű és az arculatba illeszkedő utcabútorok, padok, kerékpártámaszok elhelyezése.
  • Külön vizsgálták a csapadékvíz megtartásának és helyben történő felhasználásának lehetőségét is, tanulmányozva a főváros területén már megvalósult jó példákat. A pályázati anyag a helyi adottságok figyelembevételével egy olyan egyedi rendszer kiépítését javasolja, amely megoldás lehet magántulajdonban lévő előkertek locsolására, illetve a Böszörményi úton található fák gyökérzónájába juttatott esővíz felhasználására.
Böszörményi
Kép: Hegyvidéki Önkormányzat

 

A pályázat beadásának határideje szeptember 30. Pozitív elbírálás esetén pedig megkezdődhet a kiviteli és engedélyezési tervek elkészítése – írta jövőbeli terveiről a leköszönő XII. kerületi önkormányzat a saját honlapján.

(Kiemelt kép: Hegyvidéki Önkormányzat)