KÖZÉLET

Orbán rosszul szerepelt, az eddig ismert ellenzék eltűnt


A Budapest Forum második napján többek között Magyarország helyzetéről és a nyári választásokat követő politikai hangulatról beszélgettek.

Délelőtt Szlovákia egykori miniszterelnöke, Mikuláš Dzurinda adott elő a 21. századi politikai vezetésről: populizmus, autoritarianizmus, diktatúra témakörökben. Később Anne Applebaum Pulitzer-díjas történész, újságíró beszélt vajon Miért terjed az autokrácia? címmel, majd Lengyelország újra demokratizálásáról folyt kerekasztal beszélgetés szakértők bevonásával.

A délutánt a magyar vendégek számára talán legizgalmasabbnak ígérkező beszélgetéssel indították: Liberalizmus Közép- és Kelet-Európában – az Európai Parlamenti választások után címmel.

A beszélgetésen részt vett Alberto Alemanno EU-jog professzor, Alexandru Muraru, a román Nemzeti Liberális Párt tagja, Tomáš Valášek, a szlovák Nemzeti Tanács tagja és Szelényi Zsuzsanna, a Democracy Institute Leadership Academy közép- és kelet-európai igazgatója, korábbi országgyűlési képviselő.

Szelényi a magyarországi EP-eredmények értékelésével kezdte a beszélgetést, azt mondta, hogy bár Orbán Viktor pártja, a Fidesz ismét győzedelmeskedett, hatalmas visszaesést mutat az idei 44 százalékos teljesítmény a korábbi évek bőven 50 százalékot meghaladó eredményeihez képest.

Ennek szerinte több oka is van, úgy mint az általános társadalmi elégedetlenség, a megfelelő politikai ellenfél hiánya, illetve a Fidesz körül az utóbbi időben kirobbant botrányok. Az ellenzék pedig szerinte markáns változáson megy keresztül jelenleg.

Az eddig köztudatban lévő magyar ellenzéki pártok szinte mindegyike eltűnt a csúfos választási eredményeket követően. Egy új politikai erő azonban megjelent, ami ráadásul Orbán Viktor politikai térfeléről került ki – ami Szelényi szerint több okból is előnyére válhat Magyar Péternek. Egyrészt azért, mert hasonló értékeket képvisel, így nem csak az ellenzék szavazóit állítja döntési helyzetbe, de akár a kevésbé elkötelezett Fidesz-szavazókat is. Továbbá azért, mert Magyar testközelből láthatta és tapasztalhatta meg az Orbán-rendszer kommunikációs eszközeit, így azokat ő maga is bevetheti később ellenük. 

Szelényi kitért arra is, hogy a sokak vágyaiban már-már Messiásként feltűnő Magyar Péter hirtelen jött népszerűsége hamar el is tűnhet, ha nem képes legalább a következő országgyűlési válaszosokig fenntartani a választók figyelmét.

A felek ezt követően kitértek arra, hogy nem egyedi eset itt Európában a hirtelen jött politikai megmentők szerepe, az azonban mindig kérdéses, mennyire tudnak hosszútávú megoldást nyújtani egy országnak. Ez szerintük sok más mellett nagyban függ attól is, hogy

az adott szereplőnek mekkora mozgástere van mind a hazai, mind a nemzetközi szintéren szövetségeket, partnerségeket kialakítani úgy, hogy saját, szuverén értékrendje nem sérül, nem ütközik ellenérdekekbe

– utaltak vissza az európai színtéren magányosan maradt Orbán Viktorra és a Fideszre. Az eseményt egyébként szerda délelőtt Karácsony Gergely főpolgármester nyitotta meg, a nap egyik fő programja a Political Capital igazgatója, Krekó Péter által vezetett beszélgetés volt az európai demokrácia megerősítéséről és az autoriter rendszerek befolyásáról. A beszélgetésen egy politikus is részt vett, a cseh képviselőház elnökhelyettese, Olga Richterová adta a téma gyakorlati oldalát a kutatók elméleti megközelítése mellett. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)