KÖZÉLET

Hadüzenet a Budai Várba felhajtó turistabuszoknak


A leköszönő ellenzéki polgármester, V. Naszályi Márta egyik legfontosabb vállalása volt, hogy rendezni kívánja a turistabuszok helyzetét a Várnegyedben. A leendő fideszes polgármester, Böröcz László a buszok kitiltását szorgalmazza.

„Nincs helye a turistabuszoknak a Várnegyedben!” – jelentette ki Böröcz László, az I. kerület októberben hivatalba lépő polgármestere.

A bejelentés előzménye, hogy szeptember 11-én, szerdán

egy nagyméretű turistabusz nekihajtott az egyik 16A jelű BKK-busznak a Bécsi kapunál.

Böröcz azt írta, folyamatosan dolgoznak rajta, hogy végleg megszüntessék a turistabuszok jelenlétét a Várnegyedben.

Baleset
Kép: Böröcz László/facebook

 

„A mai eset ismételten igazolja, mennyire sürgető lépéseket tennünk, hogy a Várnegyed biztonságosabbá és élhetőbbé váljon mind a helyiek, mind a látogatók számára” – írta a megválasztott polgármester.

Az Énbudapestem is foglalkozott a kérdéssel, ugyanis 

a Várnegyedet évtizedek óta nyomorgatják a hatalmas turistabuszok, és miközben mindenki nagyon jól tudja, mit kellene tenni velük, mégsem teszik.

A koronavírus-járvány előtt a Budavári Önkormányzat adatai szerint naponta közel 35 ezer turista kereste fel a Várnegyedet, és közülük 15 ezren érkeztek turistabuszokkal, szervezett formában, ami kb. 300-350 buszt jelentett egyetlen napon.

A budai Várba busszal felvitt turisták zöme egyébként, ahogy Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke többször elmondta, a szállodahajókkal érkező, általában nehezen mozgó idősebb ember, akik szerinte nem tudnának oda felsétálni.

Budai
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A szövetség szerint számukra nem megoldás a 16-os busz, a vári lift kapacitása pedig kevés ehhez.

A kritikusok viszont azt mondják, a szállodahajókról érkező idősebb csoportokból amúgy sincs haszna a fővárosnak, mert eleve

se szállást, se étkezést nem vesznek igénybe,

a Várban is átlagosan csak 47 percet töltenek el, és akkor se nagyon költenek.

Az, hogy liftekkel nem lehet felvinni a turistákat, Varga Dániel, ex-jobbikos, jelenleg fideszes képviselő, a Városfejlesztési Bizottság elnöke szerint nem igaz: a két 30 fős liften kívül van 4 liftje a Széchényi Könyvtárnak is, amelyek egyenként 10-10 személyesek.

Budai
Kép: Aradi Péter/Énbudapestem

 

A Várban kialakult helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen

A leköszönő polgármester, V. Naszályi Márta egyik legfontosabb vállalása is az volt egyébként, emlékeztetnénk, hogy rendezi a helyzetet,

meggyőző eredményt mégsem tudott elérni.

(Kiemelt kép: Böröcz László/Facebook)