STÍLUS

Csúcsokat döntöttek a budapesti strandok a hosszú hétvégén


Túlteljesítette a strandszezonra vonatkozó elképzeléseit a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt, elégedetten készülnek a szombati záróbulira. Azt is megtudtuk, hol lehet még szabadtéren medencézni szeptemberben.

Hétköznap is gyakran ötezer vendég volt a Palatinuson idén nyáron – tudtuk meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től (BGYH). Rosszabb idő esetén ez a látogatószám a felére, harmadára csökkent, a napos hétvégéken viszont be tudták hozni a lemaradást. A júniusi forgalmat az egy héttel későbbre tolt tanévzárás sem csökkentette, a harmadfokú hőségriadó napjain viszont kevesen voltak a strandokon. Például, július közepén több mint egy hétig harmadfokú hőségriasztás volt érvényben. 11-én és 12-én a budapesti napi rekord is megdőlt, mindkét nap 38 fok feletti csúcsértékkel.

Vízipisztolycsata
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az augusztus 20-át is magába foglaló hosszú hétvégén átlagosan 13-15 ezren látogatták a budapesti fürdőket, strandokat. A napsütéses napokon csúcsokat döntöttek, a borongósan induló napokon viszont a félházat sem sikerült hozni.

A strandok idei forgalma összességében megfelelt a tavalyinak, de a BGYH vezérigazgatója, Borosné Szüts Ildikó azt mondta: túlteljesítették az elképzeléseiket. Az idei strandzáró buli a Pesterzsébeti fürdőben lesz augusztus 31-én, szombaton hosszabb nyitvatartással, DJ-vel és vizuális effektekkel. A Pesterzsébeti fürdő két új külső büfét is kapott ebben a szezonban.

Gellért, Palatinus szeptemberben is

A strandokat ütemezetten, az időjárás alapján mérlegelve nyitja meg a BGYH – ez lehet akár április vége, vagy június is. A szezon általában a tanév kezdetéig tart, bár az indián nyár idején több kültéri medencében még lehet hűsölni. A Római és a Pünkösdfürdői strand ezen a héten várja utoljára a látogatókat ebben az évben, és a terv szerint a Csillaghegyi strandmedencéket, valamint a Palatinus csúszdáit, hullám- és strandmedencéit is a tanév kezdetéig lehet használni. A Gellért fürdő kültéri úszómedencéje, és a Palatinus Margaréta medencéje viszont szeptember végéig nyitva tart, a termálvizes kültéri medencékbe pedig egész évben be lehet ülni.

-
Kép: Budapest Brand

A BGYH-hoz tartozó 13 fürdő közül 3 jelenleg zárva van. A Rác fürdő már 15 éve nem fogad vendégeket, és egyelőre nem látni, mikor nyithat ki, valamint a 2020 márciusában bezárt Király fürdő felújítása is csak a tervezőasztalon létezik egyelőre. A Dandár fürdőben a beltéri részt újítják fel, a BGYH pedig megerősítette az Énbudapestem értesüléseit, miszerint legkorábban jövő év elején nyithat ki a IX. kerületi fürdő.

A Lukács fürdőben szintén felújítják a lapostetőt, de ott a vendégforgalmat ez nem érinti, csak a tetőteraszon van egy kicsit kevesebb hely a napozásra ebben az évben. A felújítás végén napelemeket helyeznek el az épület tetején, akárcsak Csillaghegyen, jövőre pedig már teljes kapacitással működik a tetőterasz. A Széchenyi fürdőben a II. szaunát újították fel, kifestették a kupolát, hamarosan pedig az Állatkerti körút felőli főbejárat lépcsőjének felújítását is elkezdik.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)