STÍLUS

Robot várja az óvodásokat Angyalföldön


Hamarosan fogadja a gyerekeket az ország első okosóvodája a Gyöngyösi sétányon, az épület már készen áll.

Pepper, a robot fogadja a gyerekeket szeptembertől az angyalföldi Gyöngyszem tagóvodában. Az eredetileg 1981-ben épült, Gyöngyösi sétányon álló épület igencsak megváltozott az elmúlt években: felhúztak egy újabb emeletet, okoseszközöket helyeztek a világítás, a termosztát, a zárak és a kamerák helyére, és mindent akadálymentesítettek. Az óvoda felújítása 2,7 milliárd forintba került a XIII. kerületi önkormányzatnak.

A Gyöngyszem óvodában nem csak az épület okos: az önkormányzat pedagógiai programjában a gyors digitális technológiai fejlődéshez való alkalmazkodás, az eszközök értő használata is szerepel – mondta a kerület polgármestere, dr. Tóth József.

A belső tér különlegessége, hogy a főbejáraton belépve egy élő fával találkozhatnak a gyerekek. Ezen felül várja őket digitális eszközökkel felszerelt okosszoba, tankonyha, az üveggel burkolt felületek előtt pedig napkövető, szélérzékelő, motoros textilárnyékoló rendszer védi a bent lévőket a hőségtől. A gyermekek itt is – miként a kerület többi óvodájában – a BeeBot játékos robotikai tevékenységek során fejleszthetik logikai
gondolkodásukat, sajátíthatják el a programozás alapjait. Pepper, a humanoid robot elsősorban ügyfélszolgálati feladatokat lát majd el.