KÖZÉLET

Valószínű, hogy az idén már nem nyit ki a Dandár Gyógyfürdő


Az elmúlt tíz év üzemeltetési problémái miatt kell felújítani. A munkálatok során statikai problémákat is találtak.

A Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. (BGYH) 2023 végén jelentette be, hogy 2024 tavaszán 100 milliós felújítást kezdenek a Dandár fürdőben. Mint a közleményükben elismerték, a fürdő helyenként valóban rossz állapotban volt, ami az elmúlt évtized üzemeltetési problémáira vezethető vissza. A tavaszra ütemezett munkákhoz a tervek 2023 végén el is készültek, januárban pedig a kivitelező kiválasztási folyamata következett. 

A vádat később Szőke László, aki 2010 és 2020 között volt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, egy véleménycikkben  vitatta a régi vezetőség felelősségét, szerinte éppen a mostani vezetés az, ami nem foglalkozik a fürdőkkel, mert a tulajdonos önkormányzat elvonja a nyereséget , így nincs pénz a fejlesztésre. 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, Szűts Ildikó lapunknak év elején arról beszélt, hogy a Dandár fürdőben a belső medence előtti tér nem lett tisztességesen leszigetelve, ezért a plafonról a víz csorog le a gépészetre.

„Idén veszünk egy nagy levegőt, és június-júliusban, amikor kisebb a fürdő látogatottsága, be fogjuk zárni a Dandár fürdőt kb. hat hétre, és bízunk benne, hogy ezt az évek óta fennálló problémát rendbe tudjuk tenni. Ugyanígy fontosnak tartom, hogy az árvízi szivattyúinkat is felújítsuk, ez megkerülhetetlen a mostani kiszámíthatatlan időjárási körülmények között.”

A százmilliós költségvetésbe ennek megfelelően a földszinten a medencék előtti területek (zuhanyzók, mellékhelyiségek, szauna, pihenőtér) burkolatának teljes felújítását, az itt található gépészeti szerkezetek felújítását, illetve cseréjét, az új vízszigetelés elkészítését, valamint a födémszerkezet megerősítését tervezték bele.

A tavaszból végül nyár lett, de a a felújítást megkezdték. Június 14-én jelentették be, hogy felújítási munkálatok miatt bezárja kapuit. A nyitás várható időpontja akkor augusztus vége, szeptember eleje volt. A helyzet viszont úgy alakult, hogy vannak ennél súlyosabb problémák is a fürdőben, úgyhogy a fürdőt idén valószínűleg már nem nyitják meg.

Dandár
Kép: BGYH

Ahogy a fürdő Facebook-oldalán írták:

a munkálatok során a szakemberek a csaknem százéves épületben súlyos statikai problémákat találtak, melyeket előzetesen nem, csak a födémszerkezet megnyitásával lehetett alaposan megvizsgálni.

Az épülettel egykorú szerkezet teljes feltárását a szakértők megkezdték, jelenleg is zajlik. 

Ennek eredménye szeptemberben lesz látható, és ez alapján lehet meghatározni, hogy pontosan milyen többletfeladatokkal kell számolnunk. A fürdő felújítása ezért hosszabb időt vesz igénybe, újranyitása ebben az évben nem várható”.

A bérleteseket igyekeztek megnyugtatni, hogy a fürdőben vásárolt bérletek érvényességét automatikusan meghosszabbítják.

Az expresszionista stílusú fürdő Maróti Kálmán tervei alapján készült, és 1930-ban nyitott meg. Mint a 9 magazin emlékeztet,

sok más fürdőhöz hasonlóan a Dandár is kádfürdőként kezdte, azaz az intézmény megnyitásakor kizárólag kádakban lehetett fürdeni.

A gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt 15-15 kád állt a rendelkezésére, és nem azért, hogy gyógy- vagy élményfürdőzzenek, hanem hogy tisztálkodjanak, a környező házak lakásai ugyanis akkortájt még nem rendelkeztek fürdőszobákkal.

Dandár
Kép: BGYH

A Székesfővárosi Közmunkák Tanácsa 1921-ben ezért is döntött úgy, hogy „meg kell építeni a város első tisztasági fürdőjét, ahol olcsón biztosítani tudják a tisztálkodási feltételeket”.

Ahogy Fábián Károly, a fürdő vezetője az nlc.hu-nak elmesélte,

a Dandár volt az egyetlen fürdő, amelyik a második világháborúban nem kapott bombatámadást, és szinte sértetlenül megúszta. Az ostrom után, 1945-ben már meg is nyitották.

A Dandárt legközelebb 1971-ben zárták be, akkor is azért, hogy átépíthessék. A munkálatok hét éven keresztül tartottak, de az újranyitástól már végre gyógyfürdőként üzemelt. A gyógyvizet naponta szállították tartálykocsival a Széchenyiből, majd a Paskál fürdőből.

2005 óta rendelkezik saját termálkúttal, gyógyvízének összetétele azonos a Gellért fürdőével: a Nemzeti Színház közelében lévő termálkútból érkezik a nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, amelynek – magyarázza a 9 magazin – fluoridion-tartalma is jelentés. Elsősorban ízületi problémákra ajánlják.

A Dandárban összesen négy külső és belső gyógymedence található – a két kültéri, 36 fokos és egy 38 hőfokos medencével 2014-ben bővítették ki. Általában meg szokták jegyezni, hogy a Dandár hagyományosan Budapest legolcsóbb gyógyvizes fürdője.

A felnőtt termál belépő, amivel a benti medencéket lehetett használni, 2900 forint, a kinti medencékkel kibővített belépő 3600 forint volt.

A Dandár bezárása azért szomorú, mert Budapest másik kisebb, családiasabb hangulatú fürdője, a Király fürdő is évek óta zárva tart.

Ahogy az Énbudapestemen is megírta, van némi remény a Király fürdő felújítására, de éppen csak valamicske. Őrsi Gergely mint a fürdő felújításáért felelős fővárosi biztosa 2024 áprilisában jelentette be, hogy egyeztetéseket folytattak a kormánnyal és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal, hátha együttműködve történhet valami előrelépés, de erről azóta nem érkezett hír.