STÍLUS

10+1 szabadtéri csobbanási lehetőség Budapesten


Az Énbudapestem körbenézett a fővárosi strandokon, és összegyűjtött mindent, amit a belépőkről tudni lehet. Van, ahol még nem indult be a szezon, de olyan helyet is találtunk, ahol tavaly még belépőt szedtek, de idén már ingyenes.

Budapest a (gyógy)fürdők városa, egy könyvnyi terjedelemben be lehetne mutatni a különféle fürdőket. A nyárias tavasz alkalmából az Énbudapestem azokat a fürdőhelyeket szedte össze, amik elsősorban, vagy kizárólag a szabadtéri strandolásra adnak lehetőséget.

Bókay
Kép: Bókay Park Uszoda és Strand/termalfurdo.hu

Bókay-Park

A lőrinci Bókay-kertben lévő Park strand a tanév vége környékén fog nyitni – mondta lapunknak az üzemeltető. A 2022-ben felújított strand az elmúlt években is június közepén nyitott, kibővítették a játszóteret, a büfét és strandröplabda-pályát is építettek. Az idei belépők árát egyelőre nem árulták el: tavaly 1900 forint volt felnőtteknek, napozóágyat pedig 600 forintért lehetett bérelni.

Csepeli strand

A hatalmas, több ezer fő befogadására alkalmas strand pünkösdvasárnap, május 19-én 9 órakor nyit. A strand hivatalos honlapján szintén a 2023-as jegyárak szerepelnek, eszerint a felnőtt belépő hétköznap 3500 forint, hétvégén 4000 forint, ebből csepeli lakcímkártyával lehet párszáz forintot lefaragni. Tíz alkalmas bérletet is lehet venni 29.300 forintért, a szigetlakóknak ez is olcsóbb.

Csepeli
Kép: Csepeli strand/termalfurdo.hu

Csillaghegyi strand

Buda legnagyobb strandján május elején már használható az 1-es napozó és a fitness park is, a többi részt azonban itt is később nyitják meg. A felnőtt belépő hétköznap 3800 forint, hétvégén 4100 forint, 15 alkalmas bérletet pedig 52 300 forintért lehet váltani. Kerületi kedvezmény itt is van az óbudaiaknak, ők 10 százalékkal kevesebbel számolhatnak.

Dagály Gyógy-, Strandfürdő és Uszoda

Az Árpád hídnál lévő fürdőkomplexum éppen május 1-jétől emelt árakat, amit a közösségi oldalon vegyes reakciók fogadtak. A Dagály fürdő felnőttbelépő-árai hasonlók a Csillaghegyi strandéhoz, de a 15 alkalmas bérlet itt olcsóbb – 45 600 forint – és elérhető 50 alkalmas bérlet is. A Dagály a szabadtéri strandolókra is gondolt, napágyat 1500 forintért lehet bérelni egy napra.

Dagály
Kép: Dagály

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A Lukácsban egyelőre nem kezdődött el a nyári szezon, májusban toborozzák a strandra a személyzetet. A felnőtt belépő hétköznap 4800 forint, hétvégén 5200 forint, a 15 alkalmas bérlet pedig 66 300 forint. Megszállott strandolóknak itt is elérhető az 50 alkalmas bérlet.

Palatinus

A Margitszigeten már fél lábbal beléptek a nyárba: a derék- és hátmasszázzsal, csobogó szökőkúttal működő Margaréta medence már használható. Az ikonikus csúszdaparkra és a többi kültéri medencére viszont még várnunk kell. A felnőtt belépő hétköznap 3200 forint, hétvégén 3500 forint, a 15 alkalmas bérletet 45 900 forintért vehetjük meg.

Paskál Strandfürdő

Zuglóban sem indult még be a szezon, a Paskál kültéri medencéinek nyitásáról egyelőre nincs információ. A felnőtt belépő hétköznap 3900 forint, hétvégén 4600 forint, a 15 alkalmas bérlet pedig 58 600 forint. A kerületiek által használt Zugló Kártyával 10 százalék kedvezménnyel számolhatók az árak.

Pünkösdfürdői és Római strand

A két III. kerületi szabadtéri strand is egyelőre a toborzásnál tart, a nyitás időpontjáról pedig telefonon sem kaptunk információt. Tavaly Pünkösdfürdőn hétköznap 2500 forint, hétvégén 2600 forint volt a felnőtt belépő, míg a Rómain hétköznap 3200 forint, hétvégén 3600 forint. Az óbudaiaknak – Csillaghegyhez hasonlóan – itt is 10 százalék kedvezmény jár.

Római
Kép: Római Strand/Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Sho Beach

A Kopaszi-gáton található Sho Beach május eleji nyitást ígért Facebook-oldalán, de pontos időpontot még nem adtak meg. Annál fontosabb viszont, hogy

a belépőjegyeket teljesen elengedték, idén ingyenes lesz a strand.

Napágyat tavaly egész napra 2500 forintért, délután 4 órától pedig 1500 forintért lehetett bérelni – vélhetően ezen emelni fognak a belépő ellensúlyozásaként.

Sho
Kép: Sho Beach Facebook

Római-part

A Kopaszi-gátat is lehet szabadstrandként értelmezni, de akit az igazi vadvízi strandolás vonz kavicsos parttal, annak a Római-parti strand az ideális. A partszakaszon évek óta ingyenesen lehet fürdeni a Dunában, és szezonról szezonra egyre több étterem, kávézó és fagyizó nyílik a növekvő forgalommal párhuzamosan.