KÖZÉLET

Keresik azokat, akik a legkilátástalanabb helyzetben sem csüggednek


A Fővárosi Önkormányzat augusztus közepén harmadik alkalommal írta ki Az Év Fővárosi Civil Szervezete pályázatát, amely idén már 5 millió forint pénzjutalommal jár.

A Főváros célja, hogy minden évben elismerésben részesítse azt a budapesti civil szervezetet,

amely tevékenységével leginkább hozzájárult Budapest fejlődéséhez, élhetőségéhez és a lakosság életminőségének javításához.

A cím adományozása az eredményesen működő civil szervezetek számára egy visszajelzés a közösségtől, másrészt lehetőség arra, hogy a legsikeresebb kezdeményezéseket, a civil szektor sokszínűségét és erejét, nélkülözhetetlenségét a nyilvánosság minél szélesebb körben megismerje és elismerje.

Ahogy a felhívásban írják, pályázatot nyújthat be az a civil szervezet,

  • amely székhelye és tényleges működési területe Budapest területén van,
  • amely legalább egy éve működik,
  • amellyel szemben kizáró ok nem áll fenn és
  • amely nyilatkozik arról, hogy a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A pályázó a pályázattal kapcsolatban tájékoztatást – ideértve a pályázatok elektronikus benyújtásához szükséges technikai segítséget – igényelhet a Fővárosi Civil Irodán munkaidőben (hétfőtől csütörtökig 8:00-16:00 óra között, pénteken 8:00-14:00 óra között) 2024. augusztus 12. - szeptember 9. között, időpontfoglalást követően.

Időpontot az alábbi hivatkozásra kattintva lehet foglalni, a „Választható ügyek” kategóriában a „Civil szervezetek ügyei” opció kiválasztásával: https://ugyfelszolgalat.budapest.hu/

A beérkező pályázatokat

a Budapesti Civil Adatbázis tagjai bírálják el és választják ki pontozással a legjobb tízet, közülük pedig a budapestiek döntik el szavazás útján, hogy ki kapja az elismerő címet.

civil
Kép: fph/fph

A díjjal a Városháza szimbolikus kulcsa, valamint idén már 5 millió forint pénzjutalom jár. Ez újítás az eddigi pályázatokhoz képest, ugyanis korábban még 1 millió forint díjazás járt.

A pályázatot 2024. szeptember 9-ig lehet leadni online a pályázati űrlap kitöltésével, vagy személyesen a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján.

A pályázati anyagok beérkezési időpontjának az elektronikus űrlap kitöltésének időpontját, személyes leadás esetén az Ügyfélszolgálat általi igazolt átvétel időpontját tekintik. A teljes pályázati anyag beérkezését követően minden esetben egy visszaigazoló emailt küldenek azok sikeres beérkezéséről.

A 2024. szeptember 9. 23:59 után érkező pályázatok elbírálására nem kerül sor, azokat érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a kiíró. A pályázat benyújtása ingyenes.

A budapestiek a TOP 10 szervezet jelöltjeire 2024. december 2. és 2025. január 15. között tudnak majd szavazni.

Az első nyertes a 2010 óta működő Utcajogász Egyesület volt, amely nagyrészt önkéntes jogászokkal nyújt ingyenes jogi segítséget – a lakhatási és a szociális ügyekben – a szegénységben élő, főleg hajléktalan vagy rossz, bizonytalan lakhatási körülmények között élő embereknek.

Utcajogász
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

Mint Az Év Fővárosi Civil Szervezete díjátadó kapcsán mondták: „mi, civil szervezetek együtt dolgozunk azért, hogy a körülöttünk lévő világot egy kicsit jobb hellyé változtassuk.

Bármilyen kilátástalannak is tűnik néha a helyzetünk, soha nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a munka, amit végzünk, jelentős, hogy szükség van ránk”.

A cím jelenlegi birtokosa pedig a Heti Betevő Egyesület, amely több mint tíz éve, 2013 óta oszt minden vasárnap minőségi melegételt több száz rászoruló embernek Budapest szívében, önkéntesként, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, pusztán adományokból.

Heti
Kép: Heti Betevő Egyesület

 

„Több mint 500 ételosztás után mélyen hiszünk abban, hogy

ha az elfordulás helyett a cselekvést választod, az közelebb hozza egymáshoz a segítőt és a rászorulót, és élhetőbbé teszi a mindennapjainkat” 

– mondták a bemutatkozásukban.