KÖZÉLET

Utcajogászok: segítség annak is jár, akinek nincs pénze ügyvédre


Adománygyűjtésbe kezdett az Utcajogász, amit 2022-ben az év civil szervezetének választottak a budapestiek. Idén megkétszereződött a hozzájuk forduló ügyfelek száma.

A 2010 óta működő Utcajogász Egyesület nagyrészt önkéntes jogászokkal nyújt ingyenes jogi segítséget - a lakhatási és a szociális ügyekben - a szegénységben élő, főleg hajléktalan vagy rossz, bizonytalan lakhatási körülmények között élő embereknek.

Az egyesület munkájában sok, különböző területen tevékenykedő jogász vesz részt: vannak közöttük ügyvédek, jogtanácsosok, ügyvédjelöltek, doktoranduszok és joghallgatók is. Közös bennük, hogy úgy gondolják: a jogérvényesítés lehetősége annak is jár,

akinek nincs pénze ügyvédet fogadni.

A jogrendszer igazságtalanságai ellen 12 éve küzdő Utcajogász Egyesület az egyetlen olyan jogvédő civil szervezet ma nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon, amely kifejezetten a rossz anyagi körülmények között élő emberek jogi ügyeivel foglalkozik.

A jogi segítségre szorulók írhatnak nekik, vagy felkereshetik őket a Blaha Lujza téren, ahol minden pénteken délután várnak mindenkit.

Utcajogász
Kép: Utcajogász

 

Évente több mint ezer hajléktalan vagy lakhatási szegénységben érintett ügyfél fordult hozzájuk, ám 2023-ban az energia árak növekedésével, az inflációval és a lakhatási válság elmélyülésével egyre több embernek lett bizonytalan a lakhatása. 

Az Utcajogász jogsegélyhez forduló

ügyfelek száma idén megkétszereződött.

Mint Az Év Fővárosi Civil Szervezete díjátadó kapcsán mondták: „mi, civil szervezetek együtt dolgozunk azért, hogy a körülöttünk lévő világot egy kicsit jobb hellyé változtassuk. Bármilyen kilátástalannak is tűnik néha a helyzetünk, soha nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a munka, amit végzünk, jelentős, hogy szükség van ránk”.

Hiánypótló tevékenységük minden budapesti lakos jólétéhez hozzájárul, hiszen, ahogy pályázati anyagukban írták, „a mélyszegénység problémája mindannyiunk problémája és felelőssége, nem csak azoké, akiket az konkrétan érint.”

Támogassa Ön is az Utcajogászt, kattintson ide!

Nézze meg a civil szervezetről készült videónkat: