KÖZÉLET

Dezsényi Péter lesz a Főkert új főigazgatója


A szakember húszéves park- és zöldtető építési múlttal, vezetői tapasztalattal felvértezve érkezik a Kertész Unió Zrt. vezérigazgatói pozíciójából a Budapesti Közművek kertészeti divíziójához.

Dezsényi Péter vezeti a Budapesti Közművek Főkert kertészeti divízióját 2024. október elsejétől

– tudatta pénteken az érintett fővárosi szervezet.

A Budapesti Közművek közleménye röviden be is mutatja hamarosan hivatalba lépő új vezetőjét.

Mint írják, Dezsényi Péter okleveles kertészmérnökként végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Szakmai tapasztalatot javarészt parkok és zöldtetők építésével szerzett, de korábban dolgozott a Főkert kutatási és fejlesztési főtanácsadójaként is. Vezetői feladatai mellett a bécsi BOKU (Universitaet für Bodenkultur, Institute für Ingenieurbiologie und Landschaftsbau) vendégoktatója és a budapesti Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet (MATE Budai Campus) előadója is volt.
A Főkert új főigazgatója – hívta fel rá a figyelmet a közlemény – a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és az Európai Zöldtető Szövetség elnökségi tagja. 13 éve a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke.
Hozzátették: Dezsényi Péter számos szakmai díjjal büszkélkedhet, többek között Építőipari Nívódíjat kapott a Green House Irodaház tetőkertjeiért. Részt vett a budapesti FATÁR alkalmazást megalapozó fakataszteri rendszer bevezetésében. Komoly szerepe volt az első magyarországi biodiverz zöldtetők tervezésében és építésében, valamint a városi zöld infrastruktúra ökologikus szemléletű, természetközeli technológiáinak hazai adaptálásában.

A Főkert élén Dezsényi elődje Zakar István volt, akinek feladatait júniusi, indoklás nélküli menesztése óta Lipcsei Szabolcs, a Főkert zöldterület-fenntartási igazgatója megbízott főigazgatóként látja el.

(Kiemelt kép: Dezsényi Péter, a Főkert új főigazgatója / BKM – Budapesti Közművek)