KÖZÉLET

A Heti Betevő Egyesület kapta Az Év Fővárosi Civil Szervezetének díját


Tíz éve osztanak minden vasárnap minőségi melegételt több száz rászoruló embernek Budapest szívében, önkéntesként, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, pusztán adományokból.

A civilek napján, február elsején, csütörtökön koraeste adták át Az Év Fővárosi Civil Szervezetének díját – a díjról a főváros lakói, egészen pontosan budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkező, vagy budapesti iskolában tanuló, 14. életévét betöltött személyek szavazhattak 2023. december 1. és 2024.  január 15. között, a voksokat a tíz döntőbe került civil szervezet egyikére lehetett leadni online.

A tíz döntős közül a Heti Betevő Egyesület kapta idén a legtöbb szavazatot, vagyis ők vehették át Az Év Fővárosi Civil Szervezetének díját.

Az elismerés mellé 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár, valamint az, hogy a címet az egyesület egy éven át használhatja a nyilvános kommunikációja során, tehát Az Év Fővárosi Civil Szervezeteként hivatkozhat saját magára.

Az
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

„A jelöltek nap mint nap a városért és az itt lakókért dolgoznak. Tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy Budapest egy élhetőbb, fenntarthatóbb, igazságosabb, színesebb és közösségibb város legyen. Az Év Fővárosi Civil Szervezete díjjal az ő nélkülözhetetlen munkájukat honoráljuk” – írták a jelöltekről a főváros hivatalos oldalán, ahol részletesen is megismerhető mind a tíz jelölt civil szervezet tevékenysége.

Heti Betevő Egyesület

5 helyszín, 10 év, 350 önkéntes és havonta 3800 ebéd – a legrövidebben talán így foglalható össze az idei díjazott civil szervezet tevékenysége. De beszéljenek helyettünk ők maguk, bemutatkozásukban ezt írják:

„Tíz éve minden vasárnap minőségi melegételt osztunk több száz rászoruló embernek Budapest szívében, önkéntesként dolgozva, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, adományokból finanszírozva az ételosztás összes költségét. Több mint 500 ételosztás után mélyen hiszünk abban, hogy ha az elfordulás helyett a cselekvést választod, az közelebb hozza egymáshoz a segítőt és a rászorulót, és élhetőbbé teszi a mindennapjainkat.”

Kiemelik: a Heti Betevő tíz éve, a VII. kerület egyik szórakozóhelyén, barátok kezdeményezésére alakult meg, informális módon.

Meleg ebéd egy ital árából

„Az a felismerés és lelkesedés vezette a csapatunkat, hogy egy ital árából akár egy komplett meleg ebédet is lehet adni az arra rászorulóknak. 2013 óta minden vasárnap éttermi minőségű, tartalmas ételeket, és lehetőségeinkhez mérten ruhaneműt, tisztálkodási eszközöket, egyéb adományokat osztunk a VII. kerületben, valamint további sejtjeink alakultak Makón, Pécsen, Székesfehérváron és Budapest VIII. kerületében, ahol rászoruló családok számára tartunk ételosztást, a Józsefvárosi Családsegítővel együttműködve” – teszik hozzá.

Heti
Kép: Heti Betevő Egyesület

 

Az ételeket a Heti Betevőt támogató éttermek főzik alapanyag áron, és az egyesület önkéntesei adagolják és osztják szét. A vendégeik sorsát egyénenként próbálják követni, és rendszeresen fogadnak közösségi szolgálatot végző fiatalokat.

Tudj meg többet róluk:

Tavaly az Utcajogász Egyesület kapta az elismerést, a velük készült interjúnkat itt találod.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)