KÖZÉLET

Iroda már nem épülhet Madárhegyen


Rendkívüli testületi ülésen állapodott meg az újbudai önkormányzat a Madárhegyre tervezett építkezés korlátozásáról. A civilek nem elégedettek.

14 igen szavazattal elfogadta az újbudai önkormányzat a madárhegyi építkezés korlátozásáról szóló rendeletet. A rendkívüli testületi ülésen 20 képviselő vett részt,

a kormánypárti képviselők nem szavaztak.

A Budaörsi út, Budaörs, Gazdagréti út, Rétköz út, M1-M7 autópálya által határolt terület építési jellegű magánterület, amit benőttek a fák. Az építési szabályzat szerint 35 százalékban beépíthető, és akár 11 méter magas lakóház vagy iroda is helyet kaphat a területen. A lényeges adat azonban a szintterületi mutató, ami 1,4, és ezt szerette volna az önkormányzat többsége 1,2-re módosítani. Ezzel

jelentősen csökkennek a beruházó építkezési lehetőségei, irodaházat például már nem építhet.

Az újbudai Védegylet elnöke, Bereczky Gábor szerint mellékes, hogy ki mekkora beépítési százalékot enged meg, hiszen 2,5 hektár erdő kiirtása, letarolása forog kockán. Elmondta, hogy a TASZ-nál is járt, és a jogvédő szervezet szerint az önkormányzatnak megvannak a jogi eszközei az építkezés teljes megakadályozására. A kártérítés Bereczky szerint nem járható út.

„A Hilton mellett is két hektárnyi erdő tűnt el, az önkormányzat elmarasztalta a beruházót, és 17 fa visszaültetésére kötelezte”

– mondta a Védegylet elnöke.

A madárhegyi civilek vezetője, Bodainé Klotz Adrienne elmondta: évente 14 ezer ember hal meg Magyarországon a légszennyezettség miatt, ezért a terület további beépítése emberéleteket veszélyeztet. Úgy látja, hogy az újabb zöldterület letarolása előtt legalább az infrastruktúrát ki kellene építeni, mert az új lakók addig is a környék meglévő parkolóit fogják használni. Ráadásul, mint mondta,

a Hunyadi-víz, a híres ásványvíz a Keserű-ér patakhoz kötődik, ami a beépítéstől alig pár méterre van.

Az önkormányzat mozgástere szűk, hiszen a telek magántulajdonban van, és építési területként tartják nyilván.

„Ez a telek alsó hangon 4 milliárd forint értékű. Beterjeszthettem volna, hogy maradjon meg a teljes zöldfelület, de akkor nekem négymilliárd forint kártérítést kell fizetnem a tulajdonosnak”

– mondta Erhardt Attila, Újbuda alpolgármestere. Ehelyett inkább alkudozni kezdtek a beruházóval, és elérték, hogy 365-ről 270-re csökkentse a tervezett lakások számát, lakásonként 1 helyett 1,5 parkolóhelyet építsenek, és felépüljön egy, a környékbeliek által is használható, 1000 négyzetméteres játszótér. „Az elejétől kezdve nyilvánvaló volt, hogy nem tudjuk megakadályozni ezt az építkezést. Nagyon rossz helyzetből kevésbé rossz helyzetet tudtunk teremteni, az önkormányzatnak ennyi mozgástere van” – mondta Keller Zsolt, az MSZP-Párbeszéd újbudai képviselője.

(Kiemelt kép: Turós Balázs/facebook)