KÖZÉLET

Kiderült, milyen feltételekkel támogatná Józsefváros a Pázmány campusát


A kormány előtt a javaslatcsomag, amit kérésükre a józsefvárosi önkormányzat a lakosság véleménye szerint állított össze a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusával kapcsolatban.

Ahogy az Énbudapestem korábban megírta, az önkormányzat, a lakosság véleményét kérte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusával kapcsolatban, mert szerintük a PPKE oktatási célú ingatlanjainak bővítését és fejlesztését célzó projekt olyan nagy jelentőségű és léptékű, a teljes negyed életére kiható beruházás, ami nem csak a Palotanegyed építészeti környezetét, de társadalmi valóságát,

 

az ott élők mindennapjait és életminőségét is döntően meghatározza majd.

Mint írták, szerintük az új campus csak akkor fog valódi otthonra lelni a Palotanegyedben, ha a szomszédjaival, a több ezer palotanegyedi lakossal érdemi párbeszédet folytatva, velük konszenzusra törekedve jön létre.

A véleményezés 2024. április 10-től május 10-ig tartott, az önkormányzat pedig június 20-án megosztotta az eredményeket, amikből

az derült ki, hogy a Palotanegyedben élők többsége nem szeretne új campust a városrészbe.

A válaszadók 52 százaléka nem támogatja, a 22 százalékuk részben támogatja, és csak 26 százalékuk támogatja a beruházást. A kérdőívből kiderült, hogy a Magyar Rádió egykori épületének lebontását az összes válaszadók több mint fele semmilyen formában nem támogatja, sőt inkább a felújítása mellett szavazna. 

Amennyiben csak a Palotanegyedben élők válaszait vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy esetükben még magasabb (69 százalékos – a szerk.) az épületek felújításának és hasznosításának támogatottsága.

Magyar
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Mint azt az önkormányzat közölte, a munkatársaik bemutatták az összefoglaló anyagot az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem képviselőinek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium kérése az volt az önkormányzat felé, hogy állítson össze egy javaslatcsomagot, ami – vélhetően – elfogadhatóbbá tenné a beruházást. Az önkormányzat 2024. július 9-én el is küldte a javaslatcsomagot Lánszki Regő építészeti államtitkárnak, a hónap második felében pedig közzétették a honlapjukon a javaslatcsomag tartalmát is.

Az önkormányzat a javaslatcsomag megosztásakor is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy mindettől függetlenül állékonysági vizsgálatot rendel meg a Budapesti Műszaki Egyetemtől a leginkább érintett épületek esetében (Bródy Sándor u. 9., Szentkirályi u. 23., 29-31. és 33-35.), mert „a helyi lakók életterének védelme érdekében elsődleges szempont, hogy kiderüljön, hogy

a beruházás egyáltalán megvalósítható-e a meglévő és megmaradó épületek veszélyeztetése nélkül”.

A javaslatcsomagban szerepel például, hogy

  • a Palotanegyedben élők válaszai alapján az önkormányzat szeretné elérni a Bródy Sándor utca 5-7. teljes épületének, a stúdiópalotának, valamint a Szentkirályi utca 25-27. alatti épületeknek a megtartását.
  • A tervezett új épületek esetén elvárás továbbá, hogy azok a Szentkirályi utca 23. és a Szentkirályi utca 29. szám alatti épületek hátsó homlokzatától minimum 20 méteres távolságra épüljenek meg.
  • Mint írják, továbbra sem látják indokoltnak itt elhelyezni a sportcsarnokot, a kollégiumot és a fitnesztermet sem, amelyek elutasítottsága a Palotanegyedben élők körében 50 százalék feletti.
  • A környező utcákban is fontosnak tartják a jelenlegi tervekhez képest nagyobb arányú fásítást.
  • Ahogy elengedhetetlennek tartják a beruházással érintett, az annak megvalósításával terhelt környező közterületek rehabilitációját, sőt ezek korszerűsítését és a beruházáshoz méltó kialakítását is.

A teljes listát ide kattintva tudja elolvasni.

PPKE
Látványterv  Kép: PPKE

 

Ahogy az önkormányzat is beszámolt róla, ők még nem kaptak választ a javaslatcsomagjukra az Építési és Közlekedési Minisztériumtól. Az viszont némi reménykedésre adhat okot, hogy a kormány elfogadta azt a kormányhatározat módosítást, amely

a projekt előkészítési fázisainak megvalósítását legkésőbb 2025. december 31-re tolta

a korábbi 2024. szeptember 30-i dátumhoz képest.

Lánszki Regő építészeti államtitkár emlékezetes módon egyébként korábban azzal érvelt a campus felhúzása mellett, hogy a helyieknek inkább örülniük kellene, hogy egy olyan időszakban, amikor máshol beruházásokat állítanak le, itt a kormány éppen megvalósítani szeretne valamit.

A felek egyébként perben is állnak, 2024 májusában kezdődött meg a Magyar Rádió épületének bontása és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának felépítése ügyében a józsefvárosi önkormányzat és a Pest Vármegyei Kormányhivatal pere a Fővárosi Törvényszéken.

2024.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A per kapcsán Pikó András, józsefvárosi polgármester az Énbudapestemnek elmondta, a védbeszédeket hallgatva azon gondolkodott, normális esetben, ha a Pázmány, a beruházó, a katolikus egyház, a kormány és az önkormányzat között harmonikus a kapcsolat, már rég közelebb járnának a megoldáshoz.

Ő egyébként még hosszú harcra készül, mert

ahhoz, hogy az építtetők valamilyen módon célhoz érjenek, muszáj lesz szóba állniuk velük,

nekik pedig akkor muszáj lesz a lakóik érdekeit képviselni. „Egymásra vagyunk utalva, ez másképp nem fog menni” – tette hozzá a mostanra újraválasztott kerületi polgármester.

Az önkormányzat mindenesetre, mint írtuk, megrendelte állékonysági vizsgálatot a Budapesti Műszaki Egyetemtől. A vizsgálatok várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődnek.

(Kiemelt kép látványterv: PPKE)