FRISS

Spar helyén nyílhat az első budapesti Mere


Káposztásmegyeren nyitja meg első magyarországi üzletét az orosz Mere. Raklapokról árulják a termékeket, az áraikat a megszokotthoz képest harmadával alacsonyabban tartják. Az oroszok a fővárosban és az agglomerációban állítólag öt-öt üzletet akarnak nyitni.

Káposztásmegyeren nyitja meg első magyarországi üzletét az orosz diszkontlánc, a Mere. A káposztásmegyeri Spar egy ideje üresen áll, tehát lehetségesnek tűnik, hogy a vállalat tartani tudja a terveit, és még idén kinyitják az első üzletet. Ez azt jelenti, hogy a Mere magyar leányvállalata sikeresen megegyezett a Kormányhivatallal a plázastop megkerüléséről, a nagyobb kereskedelmi építmények bővítéséhez és használatához ugyanis erre van szükség.

Mint azt az Énbudapestem is megírta, a Mere nem akar új üzleteket építeni Magyarországon. Meglévő, 1000 négyzetméteres csarnokokat tartalmazó épületeket alakítanának át. Egy bolt kialakításának költsége várhatóan 200 millió forintra rúg, az üzletek várhatóan 10-10 főt alkalmaznak majd. A magyarországi Mere kínálata legfeljebb 500 termékből fog állni, ennek legalább 80 százalékát magyar beszállítók adják.

A Mere abban különbözik a többi kiskereskedelmi üzletlánctól, hogy raklapokról árulják a termékeket, és az áraikat a konkurenseikhez képest átlagosan harmadával alacsonyabban tartják.

Az üzletlánc Budapest után Vácon és Szegeden tárgyal új üzlet nyitásáról. A Mere – különböző üzletnevekkel – húsz európai országban, például Szerbiában is rendelkezik üzletekkel. Budapesten és az agglomerációban három körben öt-öt üzletet nyitna az orosz lánc, a többit pedig annak függvényében nyitják meg, hogy a magyar vásárlók mennyit vásárolnak az első boltokban. Az oroszok öt-tíz éves célkitűzése legfeljebb 100 üzlet nyitása Magyarországon.