KÖZÉLET

Strapabíró, a városvezetés számára szimbolikus növényeket ültetnek az Andrássy úton


Megkezdték a zárt évelőszőnyeg leterítését az Andrássy út mentén, és ehhez elsősorban macskamentát használnak, ami Karácsony Gergely szerint olyan, mint a városvezetés.

A FŐKERT Facbook-oldalán számolt be róla, hogy folyik a zöldítés az Andrássy út mentén a Csengery utca és a Kodály körönd között: a területet hosszú hetekig készítették elő, először speciális AirSpade technikával távolították el a tömör és szennyezett murvaréteget, majd komposzttal és vízmegtartó adalékkal kevert termőföldet töltöttek a helyére.

„Ebbe az alaposan előkészített talajba kerül most a lila és fehér virágú kis meténgből, valamint a számomra oly kedves macskamentából álló évelőszőnyeg”

– ezt már Karácsony Gergely tette hozzá, szintén a Facebookon.

Karácsony és a macskamenta

2023. október 14-én Karácsony Gergely megválasztásának négyéves évfordulója alkalmából a főpolgármester „Budapest ellenszélben” című beszélgetésén a Merlin színházban értékelte az elmúlt ciklust, ahol szóba került, hogy nem az erős vezetőben, hanem a közösség erejében hisz, hogy az utóbbi évek csapásai közül melyik az, amelyik legjobban fájt neki, de a beszélgetésben szóba került a háttérben felállított néhány macskamenta, aminek – vezette fel a beszélgetés moderátora, Barabás Richárd – szintén szimbolikus a szerepe.

macskamenta,
Kép: FŐKERT

 

A macskamenta ugyanis, azonkívül, hogy nálunk őshonos és csodálatos növény, elképesztően strapabíró. „Nagyjából olyan, mint amilyen a fővárosi vezetésnek kellett lennie az elmúlt időszakban”

– jegyezte meg tavaly Karácsony.

A macskamenta ráadásul összekapcsolódik egy tanmesével is, ami arról szól, hogyan próbált a városvezetés az elmúlt időszakban döntéseket hozni, és hogyan próbálta meg kormányozni a várost. A az októberi beszélgetés mögötti tévén ekkor megjelent egy régebbi kép, amikor az Andrássy úton még műfű borította a járda és az autóút közötti szakaszt. A műfüvet egyébként Tarlós Istvánék tették le 2012-ben. És Karácsony azt mondta:

„A műfű, ha úgy tetszik, a rossz kormányzás szimbóluma.”

Tarlósék a műfűvel ugyanis nem a probléma lényegét oldották meg, csak a tüneteit kezelték: kiterítettek a műanyag felületet, és azt mondták, hogy ez zöld. A műfű nemcsak nem oldja meg a problémát, de még súlyosbítja is, az alatta lévő gyökerek ugyanis elkezdenek rohadni. „Elhitették az emberekkel, hogy bonyolult kérdésekre vannak egyszerű válaszok, pedig nincsenek, csak komplexek” – mondta erről Karácsony.

macskamenta,
Kép: FŐKERT

 

Azért jó példa ez, emelte ki még egyszer a jelenlegi főpolgármester, mert ők a kormányzásnak egy másik módját valósították meg. Terézváros vezetésének a partnerségével és finanszírozásában úgy alakították át az Andrássyt, hogy egy elképesztően bonyolult, átgondolt, sok szakértelmet, tenni akarást és partnerséget megmozgató projekt keretében nemcsak eltávolították a több tonnányi rendkívül szennyezett talajt, hanem

a munkálatok végén azt is sikerült megoldani, hogy egy Magyarországon őshonos növény, a sokat emlegetett macskamenta virágozzon a helyén.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)