KULTÚRA

Nekem a beton a riviéra


Nem kell messze menni, hogy városlakóként a tűző napsütést élvezzük, hiszen sok helyen nincsenek fák, amik árnyékot adnának, tehát nyaralni szinte bármelyik járdaszigeten lehet. Most még. Dimény András fotósorozata.

Bizonyára lubickolnak a városi hőségben azok, akik nem szeretnek télen a városban vacogni – és okkal gondolják: végre itt az igazi urbánus nyaralószezon! Persze a többség más véleményen van, a legtöbben csak meg akarják valahogy úszni a forró napokat, próbálnak hűvöstől hűvösig menekülni, pedig ennek nem kellene feltétlenül így lennie.

A globális felmelegedés és a melegrekordok arra ösztökélnek minket, hogy újra elgondolkozzunk a természethez való viszonyunkon, hogy miként kezeljük a hőmérséklet emelkedésével járó kihívásokat.

A válasz viszonylag egyszerű, hiszen a természet ezeket régen megoldotta, nekünk nem is lenne más dolgunk, mint visszahozni a fákat, bokrokat, virágokat az utcák és házak közé.

Még a feltört aszfaltburkolat helyére is, ha erre lehetőség van. A kerületek hisznek a sok kicsi, sokra megy elvében, ezért módszeresen keresik a funkciótlan, de a városi utcákat extrém módon fűtő területeket:

kihasználatlan utcasarkokat

vagy 

járdaszigeteket.

Számokkal egyértelműen alátámasztható, hogy a legapróbb változásnak is értelme, sőt hatása van a környezetünkre. Ezekre a beavatkozásokra égető szükség van, ezt mindannyian a saját bőrünkön érezzük, különben maradnak a 60 fokhoz közelítő hőmérsékletek és az extrém nyaralás a benzingőzös Aszfalt-szigeteken.

És Dimény András fotográfus Beton-tenger című fényképsorozatán keresztül pont ezt figyelhetjük meg.

„A népszerű Beton-tenger partjai meleg fogadtatásban részesítik a város lakóit egy-egy hőhullám érkeztével. A forró aszfalt igazi szaunahangulatot teremt, a fák nem zavarják az elképesztően gyönyörű kilátást a város műemléképületeire, a hömpölygő autók pedig folyamatosan változó környezetet teremtenek a vizuálisan érzékenyek számára. Ki-ki a maga ízlése szerint választhat a napsütés elől árnyékot adó, parkoló gépjárművet. A nagy tereken barnulás közben élvezheti a város folyamatos morajlását. Érdemes saját napernyővel érkezni! – akár ez is állhatna bármelyik város brosúráján. A globális felmelegedés megmutatta, hogy a városokban szükség van a fákra és árnyékukra” – írta saját képeihez Dimény András, aki nemcsak napernyőt szerzett, de megmérte az útburkolat hőmérsékletét is.

Dimény
Szinva utca, a burkolat hőmérséklete : 55,8 °C  Kép: Dimény András
 
Dimény
Róbert Károly krt. a burkolat hőmérséklete: 57,8 °C  Kép: Dimény András
 
Dimény
Rákóczi út, a burkolat hőmérséklete: 57,4 °C  Kép: Dimény András
 
Dimény
Váci út, a burkolat hőmérséklete: 58,5 °C  Kép: Dimény András

Dimény
BAH csomópont, a burkolat hőmérséklete: 54,7 °C  Kép: Dimény András

Dimény
Széll Kálmán tér, a burkolat hőmérséklete: 53,2 °C  Kép: Dimény András

Dimény
Baross tér, a burkolat hőmérséklete: 51,8 °C  Kép: Dimény András

Dimény
Gellért-hegy, a burkolat hőmérséklete: 52,1 °C  Kép: Dimény András