KULTÚRA

Cinka Pannáról, az első cigányprímásról neveztek el kertet Józsefvárosban


A Magdolna és Koszorú utca ölelésében, a korábban parkolóként funkcionáló, lepusztult, gyomos saroktelek helyén parkocska nyílt esőkerttel és kültéri tanteremmel.

A lakossági igények, vélemények figyelembevételével 2023-ban elkészültek a saroktelek átalakításának végleges tervei, 2024 márciusában az önkormányzat úgy döntött, hogy a kertet – ami a Muzsikus Cigányok parkjától nem messze található – Cinka Pannáról fogja elnevezni. Ezzel folytatják azt a 2020-ban elindított hagyományt, hogy minden évben, a nemzetközi nőnap tiszteletére korábban névtelen közterületeket nevez el a közéletben, művészetben vagy éppen tudományban fontos szerepet betöltő nőkről.

Cinka Pannáról röviden

Cinka Panna (Sajógömör, 1711–1772) legendás magyar cigányzenész, virtuóz hegedűs, az első mai értelemben vett cigányprímás. Már kisgyermek korában is gyönyörűen hegedült, 12 éves korára általános elismerés övezte, akkori szokások szerint 14-15 éves korában férjhez ment egy szintén tehetséges zenésztársához. Nagybőgős férjével és zenész sógoraival együtt ő alapította 1728-ban az első ismert, híressé vált, hagyományos magyar cigányzenekart.

A minipark a telek négyzetes alakját hasznosítva egy keresztirányú ösvénnyel vezeti át a gyalogosokat a Magdolna utca és a Koszorú utca között. Az így kettéosztott terület több funkció elkülönítését teszi lehetővé. A telek utca felé eső részén esőkertet építettek, amely hasznosítja a szomszédos épületről lefolyó, valamint a telek lejtéséből érkező esővizet. Erről egyébként információs tábla is található a parkban. Az esőkerten tanösvény vezet át, valamint rovarhotel is lesz benne.

A telek másik oldalán két terület különül el. A Magdolna utca felé eső részen egy kültéri tanteremet alakítottak ki, ahol firkálható krétafal, pódium, hálós ülőfelület és padok teszik lehetővé az alternatív oktatást. Ezen a részen mozgást segítő játékként ugrálóhengereket is kihelyeztek. A telek Koszorú utca felőli végén különböző alakzatú ágyásokban évelő növények vannak, amelyek körül, a szomszédos telek fala mentén további ülőfelületeket alakítottak ki. A parkban ivókút és szemetes is található.

Megnyílt
Kép: Józsefvárosi Önkormányzat

Az új zöldfelület és a tantermi rész kivételével, kutyák számára is látogatható lesz, azonban a területen csak pórázon sétálhatnak, erre kifüggesztett parkhasználati házirend, és tábla is figyelmezteti a kutyatulajdonosokat.

Az új parkot sok más józsefvárosi parkhoz hasonlóan kerítéssel kerítették körbe, és a kapuit este 9 órakor zárja a fenntartó Józsefvárosi Gazdálkodási Központ. A parkban állandó őrzés nem lesz, de a Mátyás téren szolgálatot ellátó kerületőr naponta egyszer ellenőrzi a parkhasználati szabályok betartását és a berendezések épségét.

Kiemelt kép: Józsefvárosi Önkormányzat Facbook-oldala