STÍLUS

Itt épül Budapest új egyetemi campusa


A Corvin-negyedtől nem messze, az Iparművészeti Múzeum szomszédságában épülhet meg az új egyetemi komplexum – egyházi megrendelésre.

Míg Józsefvárosban lassan egy éve vita dúl a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusával kapcsolatban (erről itt és itt és itt írtunk), addig Ferencvárosban úgy tűnik, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem épületegyüttesének kialakításába a kerületet már a tervezési fázisba bevonták, így a polgármester, Baranyi Krisztina és Erő Zoltán, Budapest főépítésze is a projekt mögé tudott állni.

A Ráday utca és Üllői út között, az Iparművészeti Múzeum mellé tervezik megépíteni Budapest új egyetemi campusát. Az eredetileg 1850-ben épült dohánygyár egyik megmaradt épületének felhasználásával, de a Markusovszky tér, a környék legzöldebb szigetének megóvásával terveznek, s állami támogatásból, illetve egyházi forrásokból fedezik majd az átalakítás és építkezés költségeit.

A Károli új campusának elkészültével 2500 hallgató befogadására lesz alkalmas, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Pszichológiai Intézet költözik majd ide.

A Magyarországi Református Egyház nyílt építészeti tervpályázatot írt ki a Károli Gáspár Református Egyetem új, ferencvárosi campusának megtervezésére. A pályázaton 42 építésziroda nyújtott be érvényes pályaművet. A szakmai zsűri választása alapján a győztes 42 beküldött pályamű közül a budapesti Archikon Architects építésziroda terve lett.

A pályázattal a Magyarországi Református Egyház célja az volt, hogy a hagyomány és megújulás jegyében kreatív kortárs terveket ismerhessen meg az egyetemi campus megvalósítására.

A tervezők feladata olyan, az egyház küldetését és nyitottságát is tükröző, a ferencvárosi városrészbe illeszkedő, a kerületi várostervekkel összhangban megépíthető, a ferencvárosiakat is jól szolgáló, 21. századi egyetemi épület és köztér megtervezése volt, amely magas építészeti minőséget képvisel, és amelyet a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a református visszafogottság jellemeznek. A zsűri a tervpályázathoz fűzött szakmai ajánlásaiban külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a Markusovszky téren mindenképpen megőrzendők és fejlesztendők a lakosságot kiszolgáló szabadidős funkciók, valamint hogy az épületegyüttes Üllői úti feltárását, a parkolás és a köztér megtervezését különösen is a ferencvárosi önkormányzattal együttműködésben kell megvalósítani. A pályázatokat elbíráló zsűri tagja volt Baranyi Krisztina és Erő Zoltán is, akik így értékelték a nyertes pályaművet:

Baranyi Krisztina: Kerületünkben évek óta jelentős egyetemi fejlesztések zajlanak, néhánynak az előkészítése, tervezése, másoknak már a kivitelezése folyik. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Ferencváros egyetemváros. Sajnálatosan ritka, hogy a kerületet már a tervezési fázisban bevonják, szempontjait érvényesítik, ahogy erre jelen projektben sor került.

Az új református egyetemi campus olyan meghatározó épületegyüttese lesz Belső-Ferencvárosnak, amely megköveteli, hogy tervezése egységben történjen a Markusovszky térrel, a városrész egyetlen közparkjával.

Ferencváros polgármestereként már a tervpályázat kiírásakor is ezt tartottam kiemelt szempontnak, és bár több tervben jelentek meg jó ötletek, egyik benyújtott pályázat sem volt számomra maradéktalanul támogatható. Az új egyetemi fejlesztés nem szoríthatja ki a pihenni vágyó ferencvárosiakat a térről, és nem okozhat a szükségesnél nagyobb közterületi terhelést. A győztes terv építészetileg valóban ígéretes, a tervezés következő másfél-két évében látom a lehetőséget, hogy olyan tervek készüljenek, amelyekben a közpark jelenlegi funkciói, zöldfelületi arányai nem sérülnek, mert azoknak a jövőben is elsősorban a kerület lakosságát kell szolgálniuk. Bízom benne, hogy a megrendelő református egyház a továbbtervezés során következetesen számon fogja kérni az erre vonatkozó ajánlásokat.

Erő Zoltán: A pályázat megmutatta, hogyan lehet a sűrű beépítésű városi szövetben nagyvonalú téralakítással kezelni a beépítést, miközben a meglévő terek megmaradnak városi használatban. Ígéretes megoldások mutatják, hogy az új campust ki lehet alakítani egyfajta „város a városban” elven, amikor az „egyetemváros” építményei a valódi városhoz hasonló differenciáltságot, a tömegképzésben, homlokzatalakításban érzékelhető változatosságot mutatnak.

A pályázat kiírásától fogva hangsúlyos gondolat a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentésének kérdése:

ez mindenekelőtt a Kinizsi utcai épületszárny megtartását, okos felhasználását, a meglévő struktúrák reciklálását igényli. Minderre változatos ötletek, jól használható javaslatok érkeztek.

Kiemelt kép: Archikon Architects