KULTÚRA

Két magyar is felért a nemzetközi cukrászvilág csúcsára


Biztos nem beszéltek össze, de nagyjából egyszerre került a világ legjobbjai közé egy Budapesten dolgozó macaronos és egy fagylaltkészítő.

Az idén 10 éves Chez Dodo nevű hely idén ünnepli 10. születésnapját, ajándékként is felfogható, hogy megálmodója, Dodo, azaz Szalai Dóri nemrég Párizsban átvehette a neves Pastry Discovery Gem Award 2024 díjat. Ezt minden évben a világ 5 olyan cukrászdájának ítélnek, amelyeket kifejezetten felfedezésre ajánl a La Liste. A La Liste-ről azt kell tudni, hogy 2015-ben alapította Philippe Faure, a Gault & Millau korábbi vezérigazgatója, és eredetileg a világ 1000 legjobb éttermét listázta, de 2023-ban az ajánlás cukrászdákkal és desszert-lelőhelyekkel is bővült. 

Chez
Kép: Chez Dodo macaron manufaktúra

 

2023 óta több kategóriában díjazzák is a világ legtehetségesebb és kreatívabb cukrászséfjeit, és a helyeket, amelyeket megálmodtak. Ezek közül lett az egyik a budapesti cuki.

Idén nem olasz a világ legjobb fagyija

Közkeletű vélekedés, hogy az olaszok készítik a legfinomabb fagyit a világon, de 2024-ben Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett a legjobb a Gelato Festival World Ranking világranglistáján – jelentették be a verseny szervezői Rómában. Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi lista élére. Ádám 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters világbajnokságot, azóta is regnáló világbajnoka a versenynek és 2022-ben második helyen végzett a Gelato Festival World Ranking listán. 

Fazekas
Kép: Fazekas Cukrászda

 

A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg: az utóbbi tizenhárom évben több mint nyolcezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri. Az idén több mint ezerkétszázan indultak a megmérettetésen a világ minden részéből. Ahhoz, hogy felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, a cukrászoknak legalább két éven át különböző eseményeken, bemutatókon, fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel, amelyekért koronában mért pontokat kapnak – írta a témáról a mindmegette.hu gasztro-portál.

(Kiemelt kép: Chez Dodo macaron manufaktúra)