KULTÚRA

Kísérletező évadot zárt a Budapest Bábszínház


Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat: színpadra állítják Varró Dániel Szomjas trollját és Dániel András: Mindenki legyen kufli! című meséjét is.

Budapest Bábszínház bemutatkozott a legnagyobb hazai művészeti fesztiválokon. A Dekameron 2023 nagy sikerrel debütált a debreceni Deszka Fesztiválon, a Nem félünk a sötétben a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte az ASSITEJ Üveghegy-díjat, azaz a Legjobb ifjúsági színházi előadás díját, valamint az „Új Generációs” zsűri különdíját is. Ezt Ellinger Edina igazgató mondta a társulati ülésen. Közben jött a hír: az OSZT-on a legjobb látvány díjával jutalmazták a Frankenstein című előadást. És még nincs vége a fesztiválszezonnak: napokon belül a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozóján mutatkozik be a Ponttól Pontig kísérleti produkció.

Az igazgató szerint a kísérletezés évada volt a mostani. A színház elindította a saját Spotify csatornáját, február óta havonta jelentkezik a bábszínház online magazinja, a GAPIT.

A következő 2024/25-ös évad jubileumi lesz, a bábszínház fennállásának 75. évfordulóját ünnepli jövőre. Ez alkalomból dokumentumfilmre pályázik, kiállítással készül a teátrum, és egy nagykoncertet is terveznek az ünnepségsorozat keretében.

Két olyan bemutatóval indul a 2024/25-ös évad, amelyeket már ebben az évadban elkészített a színház. A szomjas trollt augusztusban, a Hamupipőkét szeptemberben láthatja a közönség. A Hamupipőke legújabb bábszínházi adaptációját Gimesi Dóra, a teátrum irodalmi vezetője jegyzi, kisiskolás kortól ajánlott.

A nagysikerű Túl a Maszat-hegyen, valamint a Líra és Epika után Varró Dániel újabb művét mutatja be a Budapest Bábszínház. A Teszárek Csaba főszereplésével készülő egyszemélyes előadás, A szomjas troll a kötet három verses meséjét fűzi össze. A 6 éven felülieknek szóló zenés produkció az Ország Lili Stúdióban lesz látható.

Dániel András: Mindenki legyen kufli! című meséjét Ellinger Edina igazgató állítja színpadra a 3 éven felüli gyerekeknek. 

2025-ben ismét Szikszai Rémusz rendez a teátrumban. A vihar és a Dekameron 2023 után Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményét viszi színpadra. A 14 éves kortól ajánlott történet az Ország Lili Stúdióban valósul meg.

Igazi különlegességnek ígérkezik a Kár, hogy anyádat nem hoztuk el! című vásári bábrevü. A készülő előadás célja nem kisebb, mint visszavezetni a felnőtteknek szóló népmesét a szélesebb köztudatba. A szórakoztató, de elgondolkodtató zenés előadás 16 éven felülieknek szól, zenei világát a magyar népzene határozza meg, képi világa autentikus népi motívumokból és elfelejtett népszokásokból inspirálódik. Az Ország Lili Stúdióban mutatja be a bábszínház.

Bábszínház
Kép: Piti Marcell/Budapest Bábszínház