STÍLUS

A Városligetben újra van KRESZ-oktatás a gyerekeknek


A KRESZ park megújítása és növekvő népszerűsége mellett az 50 éve már jól működő ötletet is visszahozzák: megtanítják a gyerekeket, hogyan közlekedjenek biztonságosan a városban.

KRESZ suli néven újra elindultak azok a foglalkozások, amiket évtizedekkel ezelőtt a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szervek az akkori baleseti statisztikákra reagálva hívtak életre. Megemlékeztünk már róla, és ahogy írtuk, a 70-es években, a motorizáció robbanásszerű terjedésével évente több száz gyerek szenvedett balesetet csak Budapesten, és a megelőzés részeként őket is oktatni kezdték a városi közlekedés egyre bonyolultabb szabályrendszerére. Most, hogy a régi helyén és méretében újra van KRESZ park a Városligetben, és a balesetmentes közlekedésre sem kisebb az igény, újra részt lehet venni szervezett tematikus órákon.

A foglalkozások

2024. június 1. és augusztus 27. között elérhetőek a KRESZ suli foglalkozások, ahol pecséteket is lehet gyűjteni, három pecsét után pedig névre szóló jogosítványt kapnak ajándékba a gyerekek.

Liget
Kép: Mohai Balázs/Liget Budapest

 

A részvétel Liget+Kölyök tagsággal ingyenes (ennek a tagsági díja egyszeri 1500 forintba kerül), a foglalkozások főleg a biciklis közlekedésre fókuszálnak – a saját sisakot és a biciklit hozni kell (kismotor és roller nem játszik).

Ezekre lehet számítani:

  • a gyerekek a Közlekedési Múzeum szakembereivel megtanulhatják, hogy hogyan tudják a biciklijüket jó és biztonságos állapotban tartani,
  • megismerhetik a kerékpározás történetét,
  • workshopon láthatósági matricát készíthetnek maguknak,
  • a Bikeride Egyesület profi biciklisei játékosan elmagyarázzák nekik a KRESZ alapismereteit,  amik később nagyon fontosak lesznek ahhoz, hogy együtt tudjanak biciklizni a szüleivel és barátaival,
  • a KRESZ park pályáján nem csak megmutatják nekik a biztonságos, balesetmentes közlekedés alapjait, hanem együtt be is gyakoroljuk őket.

(Kiemelt kép: Mohai Balázs/Liget Budapest)