STÍLUS

Tűzoltók hajnali futóversenye a Gellért téri aluljáróban


Teljes menetfelszerelésben, gázálarcban futottak a tűzoltók a lefelé haladó mozgólépcsővel szemben, és volt, aki fel is ért. A győzelemhez 36 másodperc alatti idő kellett.

- Váljék egészségedre!
- Ez? Soha.

A Szent Gellért téri metróállomás szombat hajnalban is úgy nézett ki, mint mindig, csak a telihold világított a szokottnál fényesebben. Jegyellenőrök helyett a verseny szervezői vártak a mozgólépcső tetején, lent pedig rögtön egy ismerős arc fogadott. A 2000-es évek egyik legtöbbet szereplő tűzoltója, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Dobson Tibor vezérőrnagy nézte a versenyre készülő fiatalokat. Harminc vállalkozó szellemű tűzoltó állt rajthoz a Magyar Tűzoltósport Egyesület (MTSE) szombat hajnali különleges vetélkedőjén.

A vetélkedő lényege az volt, hogy a tűzoltóknak a 40 méter hosszú Gellért téri mozgólépcsőn kellett felfelé futniuk teljes menetfelszerelésben, miközben a lépcső lefelé ment alattuk. A menetfelszerelés 20-25 kilogramm, a futást pedig tovább nehezítette, hogy levegőt venni a légzőkészüléken keresztül kellett.

A harminc indulót meghívás alapján válogatta össze a sportegyesület, ők korábban hasonló versenyeken értek el ígéretes eredményeket, de a Gellért téri egy kifejezetten nehéz pályának számíthat a versenynaptárban. Több életerős, fittnek tűnő párost láttam elindulni felfelé, akik közül végül egyikük sem ért célba. A szpíker az elején még viccelődött azzal, hogy az igazán elhivatott versenyzők a peronszintről is indulhatnak, de ezt végül senki nem vállalta be, a verseny rajtja a két mozgólépcső között volt.

Tűzoltó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Nagyobb volt a füstje

- Mi volt a gond?
- Felnéztem.

A legnehezebb szakasznak a mozgólépcső végén lévő néhány méteres vízszintes szakasz tűnt – többen itt, a cél előtt közvetlenül adták fel. Ebből is érződött, hogy ez a teljesítmény nem csak fizikai állóképességet, hanem koncentrációt, lelkierőt is igényel. A 40 másodperc alatti eredmény csúcsteljesítménynek számított, végül Csikos Bencének sikerült 35,97 másodperc alatt felérni a Magyar Tűzoltósport Egyesületből – ezzel meg is nyerte a kupát.

Hajnali fél 2 körül erős füstszag dobta fel az aluljáró hangulatát, de ennyi tűzoltó között senki nem ijedt meg: kiderült, hogy csak a síneket csiszolják, és nincs szükség éles beavatkozásra.

Nézd meg a versenyről készült videónkat itt