KULTÚRA

Megújult az 1975-ben létrehozott városligeti KRESZ park


50 éve hangszórókon keresztül dicsérték a szépen közlekedő gyerekeket, de milyen lett az új KRESZ játszópark 2024-ben?

Mihez kell jobban értenie egy gyereknek: a vezetéshez vagy a gyalogos közlekedéshez?

A hetvenes években, országosan, közel ezer gyerek szenvedett közlekedési balesetet évente, százával ütötték el őket a zebrán Budapesten is, amire a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szerveknek reagálniuk kellett valahogy. Kiemelt figyelmet kezdtek fordítani a gyermekbalesetek megelőzésére, amiről azt gondolták, hogy ugyan elsősorban a gépkocsivezetők magatartásán, figyelmén múlik, az egyenlet másik oldalán azok a gyerekek vannak, akik nehezen tudnak alkalmazkodni az erősen motorizált környezethez. 

KRESZ
Kép: Bojár Sándor/Fortepan

Arra jutottak, hogy „a megelőzés hathatós fegyvere lehet a gyerekek rendszeres és szakszerű KRESZ-oktatása – az elméleti oktatás azonban korántsem elegendő, a gyermekeknek a gyakorlatban kell megtanulniuk a legalapvetőbb szabályokat, ehhez pedig minél több közlekedési KRESZ-parkra van szükség" – írta a Reggeli Hírek 1975-ben, egy héttel a városligeti KRESZ-játszópark megnyitója előtt. Egy ilyen, jól felszerelt parkról most főleg az autós és biciklis közlekedés jut eszünkbe, de az eredeti ötletgazdák nagyon számítottak a gyalogosokra is ezen a KRESZ-játszótéren, hiszen a gyerekeknek elsősorban gyalogosokként kell megtanulniuk a közlekedési szabályokat.

Közel 50 évvel ezelőtt KRESZ-oktatás is volt a parkban (a Liget Budapest honlapja szerint erre most is készülnek), illetve hangszórókkal adták tudtára a gyerekeknek, hogy ki végezte jól vagy rosszul a feladatát a közlekedésben.

A jelen

A felújítás után a mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató, új KRESZ park nyitott meg, ami tökéletes helyszín arra, hogy a gyerekek megtanulják a KRESZ alapvető szabályait és gyakorolják a biztonságos közlekedés alapjait. A KRESZ parkba telepített forgalomtechnikai eszközök 1:2-es arányú kicsinyítéssel valósultak meg. A fejlesztés fő attrakciója egy miniatűr városrész, melyben egy teljes utcakép is megelevenedik közlekedési táblákkal, jelzőlámpákkal, vasúti sorompóval és benzinkúttal, szerelőponttal, de a gyerekek még az elektromos autók töltőjével is megismerkedhetnek.

Van rakéta, repülőgép, helikopter és (mini)kerékpár szállítására alkalmas vonat is, csúszdával.

KRESZ
Kép: Liget Budapest. Facebook-oldala

A felújítás eredményeként a KRESZ park és környezete alapjaiban született újjá: a korszerű játékelemek telepítése mellett a közlekedési infrastruktúrát is modernizálták, valamint bővítették a zöldfelületeket és pihenőhelyeket. Összesen több mint 30 ezer m2 parkfelület született újjá, elültettek 39 db lombosfát, több mint 5 600 cserjét és mintegy 22 ezer évelőt. A felújítás során különös figyelmet fordítottak a biztonságos és akadálymentes hozzáférésre.

A KRESZ parkot kerékpárral, kisautóval, rollerrel, illetve a kijelölt helyeken gyalogosan lehet használni.

KRESZ
Kép: Liget Budapest. Facebook-oldala